Firmaların belirlenen hedeflere ulaşabilmeleri için kurumsal etkinlikler önemli rol oynuyor. Çalışanlarına sundukları yemek, ulaşım ve sigorta gibi imkânların yanı sıra kurum içi sosyalleşmenin de önünü açan firmalar, yakaladıkları başarı hedefleri ile diğer firmalardan sıyrılıyor. İş dışındaki alanlarda desteklenen ya da kurum içi hazırlanan etkinliklere katılan çalışanların daha yüksek performans sergilediği gözleniyor. Bu durum firmaların çalışanlar tarafından da öncelikli olarak tercih edilmesini sağlıyor. Özellikle yeni nesil çalışanlar, verilen somut olanakların yanında kişisel gelişimlerine desteği olan faaliyetlere de önem veriyor.
Rutin ve klişe ofis ortamlarından farklı olan ofis içi tasarımlar ve çalışanlara yönelik sıra dışı aktiviteler iş performansında gözle görülür bir artış sağlıyor. Bu tarz aktiviteler çalışanların iş hayatı ile sosyal hayatı arasında denge kurmasına destek olarak çalışanın firmasına olan bağlılığını da arttırıyor.
Trafik, gürültü, kalabalık ve stres dolu iş yaşamının olumsuz etkilerinden sıyrılmak için “2018 yılının ilk kurumsal etkinliğinde hangi temayı tercih edeceksiniz?” sorusu için konsept önerilerini aşağıdaki gibi derledik;
Şehir Gezisi:
Hafta sonu başka bir şehre düzenlenen gezi etkinlikleri çalışanların iş dışında birlikte zaman geçirmelerine olanak sağlıyor. Seçilen şehrin tarihi yapılarının ziyareti, ormanlık alanlarında piknik yapılması ve trekking aktiviteleri ile eğlenceli zamanlar geçirilmesini destekleyen şehir gezileri kampçılık, dağ tırmanışı, bisiklet turu gibi aktivitelerle de zenginleştirilebiliyor. Şehir gezileri ile ekip çalışması, motivasyon, iletişim ve zaman yönetimi gibi kabiliyetlerin pekiştirilmesi sağlanabiliyor.
Gastronomi:
Ofis içinde yer alan mutfakta ya da kiralanan bir kafede düzenlenen yemek yapma etkinlikleri, eğlenceli ofis içi aktiviteleri arasında yer alıyor. Çalışanlar 2 yarışma grubu ve 1 jüri olmak üzere 3 ekibe ayrılıyor. Yarışma grubundaki ekiplerin belirli zaman aralıklarında seçilen yemeklerden yapması isteniyor. Birlikte zaman geçirmenin en lezzetli yolu olan gastronomi etkinlikleri çalışanların rekabet duygusu, ekip çalışması, motivasyon, zaman yönetimi, malzeme yönetimi ve planlama kabiliyetlerini arttırmayı hedefliyor.
Ormanda Parkur Tamamlama:
Ormanlık bir alanda verilen teorik eğitimlerle harita ve pusula kullanımı hakkında çalışanlara bilgiler veriliyor. Çalışanlar ekiplere ayrılarak verilen araç ve malzemelerle parkuru tamamlamayı amaçlıyor. Aktivite, parkurun en kısa ve en doğru biçimde bitirilmesini amaçlıyor. Bu faaliyet ile katılanların ekip çalışması, malzeme yönetimi, zaman yönetimi ve planlama kabiliyetlerinin arttırılması hedefleniyor.
Skor Oyunları:
Bir motivasyon etkinliği olan skor oyunları çalışması ile çalışanların eğlenceli bir gün geçirmesi sağlanıyor. Asıl amacın eğlence olduğu skor oryantiring aktivitelerinde genellikle doğa içerisindeki alanlar kullanılıyor. Harita ve pusula kullanarak yön bulma işlemi gerçekleştirilirken takımlar birbiriyle rekabet içinde oluyor. Büyük bir alana yerleştirilen hedeflere belirlenen süre içerisinde ulaşan ekip puan kazanıyor. En çok puan toplayan takımın kazandığı bu aktivitede de stres yönetimi, zaman yönetimi ve stratejik planlama kabiliyetlerinin arttırılması amaçlanıyor.
Macera Oyunları:
Bir takım aktivitesi olan macera oyunları da doğa içerisinde oynanıyor. Takımlar, verilen şifrelerle belirlenen süre zarfında çeşitli görevleri yerine getiriyor. Şifreleri kullanarak ipuçlarını çözen takım sağlanan ekipman desteği ile macera oyunlarında hem eğlenceli zaman geçiriyor hem de vaka analizi, koordinasyon, ekip yönetimi, malzeme ve zaman yönetimi kabiliyetleri gelişiyor.
Orman Evi Oyunu:
Ormanın ortasında yer alan bir eve getirilen çalışanlar, gizemli bir hikâyenin kahramanları oluyor. Hikâye ile ilgili bilgilendirilmeyen katılımcılar ev içerisinde yer alan ipuçları ile gizemi çözmeye çalışıyor. Oldukça keyifli ve gizemli anlara ev sahipliği yapan orman evi oyunu ile çalışanlar stres yönetimi, organizasyon, iletişim, ekip yönetimi ve vaka analizi konularında kazanım sağlıyor.
Ofis İçi Oyunlar:
Ofis ortamında yapılan eğlenceli aktivitelerle iş hayatı renklendirilebiliyor. Kapalı alana eklenen teras ve bahçe alanları ile aktivite bölgesi genişletilebiliyor. Ofis içerisinde tekerlekli çalışma sandalyesi ile oynanan futbol ya da dart oyunları, satranç turnuvaları ve sessiz sinema gibi faaliyetler kurum içinde çalışanların iletişim kabiliyetlerini ve birlikte çalışma motivasyonlarını arttırıyor.