Uzun süreli masa başında çalışma gerektiren işlerde şüphesiz ki çalışma koltuğu edinirken konfor ve rahatlık en aranılan unsurlardan biridir. Çalışma ortamının standartlarının ergonomik olarak uygun seviyelere getirilmesi, özellikle günümüz çalışma kültürünün ihtiyaç duyduğu ergonomik tasarım modellerinin geliştirilmesinde büyük rol oynar. Tasarımların bu yöndeki gelişimi, koltuk ergonomisi göz önünde bulundurularak tasarlanmış olan çalışma koltuğu nasıl olmalı sorusunu da akla getirir. Ergonomi, çalışma verimliliğinin artırılması konusunda anatomik, fizyolojik, psikolojik, sosyal ve teknik faktörlerin incelendiği uygulamalı iş bilimi olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla iş yerinizde ve evinizde masa başında çalışırken çalışma ortamınızın ve özellikle kullandığınız ekipmanların yaptığınız işe nasıl yansıdığı bilimsel araştırmalar sonucunda öne sürülür. İnsanın çalışma ortamında üretken, yaratıcı, etkili ve verimli bir performans sergilemesinde, en temel ihtiyacı olan fiziksel rahatlık göz ardı edilmemelidir. Aynı zamanda ofisinizin ve evinizin konseptine uyumlu olması, ergonomik ofis ve çalışma sandalyeleri tercihinde önemli bir detaydır. Bu konuda zevkinizi ve tarzınızı yansıtan, size rahatlığı ve konforu sağlayacak çalışma koltuğu yada sandalyesi seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiği önem kazanır.
Kullanıcıya Rahat ve Konforlu Hissettirmesi
Çalışma koltuklarında otururken omurga, eklem ve kaslara ne kadar yük bindiği gün içinde vücudun belli bölgelerinde açığa çıkan ağrılarla kendini gösterir. Arada bir ayağa kalkıp kasların açılması, omurgayı rahatlatıcı egzersizlerin yapılması fayda sağlayacak olsa da tek başına yeterli değildir. İnsanın anatomik yapısına etki eden bu yük fiziksel birtakım sorunlar yaşanmasına zemin hazırlaması ile beraber psikolojik olarak da stres yaratmaya başlar. Stres, çalışma performansının düşmesinin en önemli etkenlerinden biridir. Stres altında olduğunda sevilen bir işi yapmak bile zamanla, işe odaklanmayı zorlaştırabilir ve iş motivasyonunun düşmesine sebep olabilir. Sağlıklı bir çalışma ortamı, en temelinde fiziksel uygunluğu destekleyici özenle tasarlanmış ekipmanların kullanılması ile mümkündür. Ofis sandalyeleri ve koltukları, beklenilen konfor ve rahatlık hissini veren, aynı zamanda dikkat ve odak gerektiren çalışmaların gerçekleştirilmesine de olanak sağlayan ince düşünülmüş tasarım ürünleridir.
Çalışma Koltuklarından Beklenen Ergonomik Gereksinimler
Üzerinde uzun zaman geçirilecek çalışma koltuğu ve sandalyesi seçimi konusunda, beklenen ergonomik özelliklerin neler olması gerektiğini bilmek önemlidir. Çalışma koltuğu önerileri, ofis sandalyesi ve ergonomik sandalye nasıl olmalıdır sorularının cevabı ile paralellik gösterir. Tasarımcılar, çalışma koltuklarında ve sandalyelerinde olması gereken birtakım genel özellikler yanında kişiselleştirilebilir özellikleri de ekleyerek bireysel beklentilere de hitap eder.
Bel Desteği: Omurganızın doğal hatlarına uyum sağlayan bir bel desteğinin olması, gün içinde sırtınıza yüklenen ağırlığı minimize eder. Bel kısmından sağlanan bu destek, omurganın zaman içinde çökmesine neden olacak baskıyı azaltır, doğru ve statik bir duruş pozisyonunda oturmayı destekler.
Ayarlanabilir Yükseklik: Doğru bir oturuş pozisyonunda olabilmeniz için, bacaklarınızın da zemin üzerinde omurganızı destekleyecek ölçüde konum alması gerekir. Bunun için çalışma koltuğunuzun boyunuza göre ayarlanabilecek olması önemlidir.
Yeterli Koltuk Derinliği ve Genişliği: Ofis koltukları rahat oturmayı sağlayacak koltuk derinliğine ve genişliğine sahip olmalıdır. Çalışma koltuğunun sırtlığına dayalı bir şekilde oturduğunuzda koltuk oturağı ve diz mesafeniz arasında 2 ile 4 parmak mesafe bırakılmalıdır.
Nefes Alabilir Malzeme ve Yeterli Dolgu Malzemesi: Uzun süre temas edilen yüzeylerde yeterli hava akışının olmaması terlemeye neden olabilir ve rahatsızlık hissettirir. Koltuklarda kullanılan malzemenin nefes alabilir özellikte olması ve kullanılan dolgu malzemelerinin de ne çok sert ne de çok yumuşak olmaması gerekir.
Kol Desteği: Boyna ve sırta yüklenen ağırlığın bir kısmının koltuk kolçakları ile desteklenebilir olması ve aynı zamanda kolçakların boyunun da ayarlanabilir olması gerekir.
Hareketi kolaylaştıracak döner koltuk ve tekerlekler: Çalışma koltuğunun hareket etme özelliği, kullanım alanındaki farklı noktalara rahat ulaşabilme olanağı sağlar. Koltuk tekerlekleri, halı veya parke gibi zeminlerde vücudunuza ekstra efor sarf etmeden kolay ilerleme imkanı sunmalıdır.
Kullanışlı Ayar-Kontrol Mekanizması: Koltukların ayarlanabilir özelliklerini sağlayan mekanizmaların da kullanımının rahat olması, uygun özellikleri denemede zaman kazandırır.
Her zevke ve kullanım amacına uygun geniş ürün koleksiyonu sunan Bürotime online mağazamızı ziyaret edebilir, modern ve şık tasarımlı ofis sandalyeleri ve çalışma koltuklarına kampanyaları ve indirimli fiyat avantajlarını kaçırmadan ücretsiz kurulum ve nakliye hizmetimizle sahip olabilirsiniz. Ergonomik ve fonksiyonel tasarımlarıyla dikkat çeken, size özel ve kişiselleştirilmiş koltuğunuzda çalışmanın Bürotime ayrıcalığı ile rahatlığını ve keyfini yaşayın!