Mimari sunum teknikleri, gün geçtikçe son teknolojiye daha fazla uyum sağlıyor. 20. yüzyılın eskiz, perspektif çizimleri, maket gibi geleneksel mimari sunum tekniklerinin yerini, 3 boyutlu dijital çizimler, 3D yazıcılarla hazırlanan teknolojik sunum yöntemleri alıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte sunum araçları da değişime uğruyor. Mimarlık mesleğinin de değişim göstermesiyle birlikte tasarım ve sunum teknolojisi günden güne çok işlevli bir görünüm kazanıyor. Endüstri 4.0 ile değişen inovasyon araçları, mimari sunum tekniklerine de yansıyor. VR, hologram gibi teknolojiler, yeni mimari sunum teknikleri arasında yer alıyor.

Yüksek Çözünürlüklü 3 Boyutlu Mimari Animasyonlar

Mimari sunumlar, yaygın olarak 3 boyutlu animasyonlar kullanılarak gerçekleştiriliyor. 2 boyutlu çizimlerin yoksun kaldığı canlılık, uzamsal derinlik ve gerçeklik duygusu 3 boyutlu animasyonlarla sağlanabiliyor. 2 boyutlu çizimlere kıyasla daha detaylı ve akılda kalıcı tasarımlar üretmeye yarayan 3 boyutlu animasyonlar, özellikle proje sunumları gerçekleştirenlere büyük kolaylık getiriyor. Sunum sırasında uzun açıklamalara gerek kalmadan detaylı bir şekilde görselleştirilen animasyonlar, izleyenlerin ön fikir edinmesine yardımcı oluyor.

3D animasyon yöntemiyle yapılmış mimari sunumlar, tasarımcının veya proje sahibinin kafasındaki modele en yakın şekli canlandırıyor. Maket ve eskiz yöntemleriyle yapılan sunumlardan farklı olarak 3 boyutlu animasyonla yapılan tasarımlar, daha hızlı bir şekilde düzenlenip değiştirilebiliyor. Taslak hâlinde sunulan bir çizim, müşterinin veya sunulan kişinin isteğine göre yeniden düzenlenerek son şeklini alıyor. Modeller tamamlandığında değişik açılara yerleştirilen kameralar aracılığıyla tasarımın her bir yönünü gösteren etkili sunumlar gerçekleştiriliyor. Bu şekilde yapının malzemesi, boyutları, dokusu ve ölçüleri gibi özellikleri gerçekçi bir şekilde vurgulanıyor ve sunumun ikna kabiliyeti ciddi oranda artıyor.

Sanal Gerçeklik ile Artan Görsel Deneyim

Sanal gerçeklik, büyük bir hızla üretim dünyasının standart teknolojisi olma yolunda ilerliyor. Sanal gerçeklik gözlükleriyle izlenebilen tasarımlar, farklı açılardan detaylı görüntüleri izleyenlere sunuyor. VR görüntüleri, izleyeni 3 boyutlu tasarımın içine sokuyor ve mekânın detaylı görüntüsünü gözler önüne seriyor. Yapının tüm mimari özellikleri gerçekçi bir perspektifle görünür hale getiriliyor ve izleyene gerçekçi bir fikir veriyor. VR teknolojisinin özellikle inşaat şirketlerine proje sunumlarında kolaylıklar getireceği düşünülüyor. Maliyetli örnek daireler inşa etmek veya uzun zaman alan pahalı maketler yaptırmak yerine VR teknolojisini tercih eden inşaat şirketlerinin bir adım önde olacağı tahmin ediliyor. Bu şekilde müşteriler, tasarımın içinde gezerek, kişisel bir ön izleme ve deneyim yaşayabiliyor. VR teknolojisiyle ön izlenim alma, müşterinin istediği mimari yapı hakkındaki düşüncelerini somut bir hâle getiriyor ve kararlarını etkiliyor. Endüstri 4.0 dünyasının son harikası VR, mimariden sanata, oyun dünyasından modaya kadar pek çok alanda kullanılmaya başlanıyor.

Kaynak: https://www.pexels.com/
Etkileşimli Sunum: Dijital Hologram

Dijital hologram, sanal dünyanın verilerini gerçek dünyaya taşıyor ve ortaya izlenebilir bir gerçeklik çıkarıyor. Hologram teknolojisiyle müze sergilemeleri, tarihi olayların canlandırılmaları ve tasarım trendlerinin sunumu yapılabiliyor. Eskiz, maket, 3D görseller gibi çeşitli mimari sunum yöntemlerinin yerini dijital hologram teknolojisiyle yapılan gerçekçi sunumlar alıyor. Dijital hologram sayesinde; binanın malzemelerini doğru aktaran dokular, perspektif, derinlik ve ışık gibi görsel tasarım öğelerini etkin biçimde canlandırmak ve adeta tasarım aşamasındaki yapıların ön izlemesini yapmak mümkün oluyor. 3 boyutlu ve etkileşimli hologram teknolojisi ile mimari tasarımlar, el hareketleriyle kontrol edilebiliyor. Hologram teknolojisinin harekete duyarlı etkileşim kodlaması, el ve parmak hareketlerini izleyen kameralarla sağlanıyor. Hâlâ gelişim aşamasında olan dijital hologram teknolojisinin üreticileri, sanal gerçeklik (VR) teknolojisinden farklı olarak çıplak gözle izlenebilen mimari sunumlar için gerekli alt yapıyı sağlamayı amaçlıyor.


Mimarlık dünyasıyla ilgili en güncel haberleri blog.burotime.com adresinden takip edebilirsiniz.