Arama


Daha Özgür ve Derin Düşünmek: “Mind Mapping” Nedir?

Mind mapping, diğer bir ifadeyle zihin haritalama ya da mental haritalama, düşünceler arasındaki bağlantıyı kurmaya yardımcı olur. Düşünceleri görselleştirerek ana fikre odaklanmayı sağlar ve bağlantı kurmayı kolaylaştırarak doğru sonuca ulaşırken yol gösterir. Mental mapping, zihni çift yönlü çalıştırır. Zihin aynı duruma farklı şekillerde baktığında, onu daha kolay hatırlar ve bilgiler zihinde daha kalıcı olur. Zihin haritası oluşturmak ilk bakışta çok zaman alan bir uğraş gibi gözükse de; özellikle uzun süreli projelerde, proje takibini kolaylaştırarak zaman kazandırır.

Önceleri sistem geliştiriciler ve yazılım uzmanları tarafından kullanılan bu yöntem, günümüzde her türlü işte kullanılabilir. İster mimarlık projesi planlama olsun, ister okunan bir romanı akılda tutma amacıyla yapılsın; mind mapping, zihnin konuyu daha net bir şekilde görmesini ve yapılan işe odaklanmayı kolaylaştırır. Mind mapping sisteminin yaratıcısı olarak bilinen klinik psikolog Tony Buzan, mental haritalamanın kullanım alanını genişletip, ne şekillerde kullanılabileceğini açıklayan kitaplar yazmıştır. Zihin haritalama metodunun en çok kullanıldığı alanlar; problem çözme, özet çıkarma, ders çalışma ve planlama ile bir sunum ya da konuşma hazırlama süreçleridir. Tony Buzan yaptığı araştırmalarda; bu alanlarda mind mapping kullananların, kullanmayanlara oranla daha yüksek başarı gösterdiğini kanıtlamıştır.

6 Adımda Kolayca Zihin Haritası Hazırlayın!
  1. Ana konuyu belirleyin: Ana konu, zihin haritasının merkezine yerleştirilen fikirdir. Ana konuyu merkeze koymak bir bütün halinde düşünmenize yardımcı olur. Tek bir ana konu seçmekte zorlanırsanız aklınıza gelen bütün ana konuları listeleyin ve aralarında bir bağ olup olmadığına bakın.
  2. Beyin fırtınası yapın: Aklınıza gelen konuları nereye yerleştireceğinizi düşünmeden yazın. Zihninizin özgürce fikir üretmesine izin verin.
  3. Alt konular oluşturun: Alt konular oluşturarak ana konuyu detaylandırın. Alt konuları oluştururken mümkün olduğunca kısa ifadeler, hatta tek kelimelik ifadeler kullanın.
  4. Konuları yeniden düzenleyin: İlk iki aşamada nereye yerleşeceğini düşünmeden beyin fırtınası yaparak, yazdığınız fikirleri düzenlemeye başlayın. Mind mapping yazılımı kullanmak, konuları kolayca yeniden yerleştirmenizi sağlayacağından işinizi kolaylaştırır.
  5. Görsellerle ve renklerle zenginleştirin: Zihin haritalama teorisine göre; görseller ve renkler hafızanın kalıcılığını artırır. Farklı renkler ve yazı tipleri kullanabilir, konulara görseller ekleyebilirsiniz.
  6. Notlar ve araştırma kaynaklarını ekleyin: Konuların altına araştırma kaynakları ve aklınıza gelen notları ekleyerek, daha sonra baktığınızda zihin haritasının daha anlaşılır olmasını sağlayabilirsiniz.
Zihin Haritası Oluştururken Yazılım Kullanmak Gerekir mi?

Günümüzde mental mapping oluşturmak için pek çok telefon uygulaması ve bilgisayar yazılımı mevcut. Oldukça eski bir yöntem olan zihin haritası çıkarmak için mutlaka yazılım kullanmanız gerekmez. Sadece kâğıt ve renkli kalemler ya da bir yazı tahtası kullanarak da zihin haritası oluşturabilirsiniz. Zihin haritalama sürecinde yazılım kullanmanın kâğıt ve kalemin sunmadığı bazı faydalarını öğrenerek, kararınızı verebilirsiniz;

  • Bilgi girme sürecini daha hızlı yapmanıza olanak sağlar.
  • Kâğıt üzerinde alanınız sınırlıdır, ancak dijital ortamda istediğiniz genişlikte zihin haritaları oluşturabilirsiniz.
  • Fikirlerin ve konuların yerlerini değiştirmek çok daha pratik ve hızlıdır.
  • Bazı yazılımlar Word, Excel, Powerpoint gibi dosyalardan bilgi çekmenize imkan sağlar.
Mind Mapping Yazılımı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler:
  • Mind mapping uygulamaları arasından kullanımı kolay olanı seçin. Asıl amacın, düşünceleri pratik bir şekilde düzenlemek olduğunu unutmayın.
  • Şablonlar daha hızlı ve düzenli haritalar oluşturmanızı sağlar.
  • MS Office programları ile entegre çalışması, projeyi düzenlemenize yardımcı olur ve bilgileri girmenizi kolaylaştırır.
  • Paylaşılan çalışma alanı ve çok kullanıcılı düzenleme gibi iş birliği seçenekleri önermesi, takım halinde çalışmaya imkan sağlar.
  • Görev bilgilerini ve proje yönetim kurallarını girmeye imkan sağlaması, grup halinde çalıştığınız projelerde ekibin görevini bilmesini kolaylaştırır.

Siz de Bürotime ile farklı ofis konseptleri oluşturabilir ve bu yeni konseptte mind mapping kullanarak iş verimliliğini artırabilirsiniz.


1 Comment
  1. Tehmine

    12 Kasım 2023 19:41

    Mind maps ile ilgili kolay anlaşılan, göz yormayan metn hazırladığınız için teşekkür ederim)

Yorum Yazın