Üniversite eğitimi, iyi bir geleceğe ve yüksek yaşam standartlarına sahip olma hayali kuran her gencin temel adımlarından biri. Öğrencilere üniversitenin kapısını ise; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) açıyor. Bu nedenle YKS tercihleri, eğitim hayatının en hassas dönemlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Tercihlerin tamamlandığı 2020 yılında üniversiteye başlayacak olanların başka bir gündemi daha var: Pandemi :/ 2019 yılının Aralık ayında ilk kez Çin’in Wuhan eyaletinde görülen, ancak 2020 yılının Ocak ayında Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak duyurulan COVID-19; bulaş hızı ve yol açtığı sağlık riskleri nedeniyle sosyal yaşamdan iş dünyasına kadar hayatın her alanını etkilemeye devam ediyor. Eğitim de bu alanların başında geliyor. Peki, pandemi; üniversite öğrencileri, mezunlar ve işverenler için ne gibi değişiklikleri beraberinde getiriyor?

Pandeminin Gölgesinde Üniversite Eğitimi

COVID-19 salgını ile herkesin dağarcığına giren sosyal mesafe kavramı, doğası gereği eğitim sektörünün en önemli çıkmazları arasında. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 2019 yılının Mart ayında alınan tedbirlerin başında yer alan eğitime ara verilmesi ve ardından online eğitim koşulları altında derslere devam edilmesi de bu çıkmazın göstergesi. COVID-19 aşısı ve tedavisinde yol alınana kadar birçok üniversite 2020-2021 döneminde çevrimiçi eğitim planlıyor. Teorik ve uygulama derslerinde nasıl ilerleneceğine ilişkin yol haritası da bir taraftan ilgililerine duyuruluyor. Bu duyurular hem üniversitelere yeni yerleşen hem de mevcut öğrenciler için belirsizlikleri azaltmayı hedeflese de pek çok kişi için gelecek kaygısı devam ediyor. Hatta bazı öğrenciler Zoom, Google Meet, Microsoft Teams gibi online kanallar üzerinden dersleri takip etmek yerine, sömestr tatili yapmayı ve belirsizlikler ortadan kalkana kadar okulu dondurmayı tercih ediyor. Çünkü kısıtlı sosyal hayat ve okul ortamı, üniversite öğrencilerinin hayalindeki üniversite yaşamı beklentisinden oldukça uzak… Yüz yüze iletişim olanaklarının ve hem bedensel hem zihinsel gelişime katkı sağlayan aktivitelerin en aza indiği bir üniversite ortamı, öğrencileri psikolojik açıdan da olumsuz etkiliyor. Bu kısıtlamalar dönemi, kimi zaman umutsuzluğa ve depresyona neden olabiliyor.

Belirsizlikler bu yıl mezun olabilecek durumdaki öğrenciler için de birçok fırsatı ortadan kaldırıyor. Örneğin kariyer planları çerçevesinde yurt dışı staj imkanlarını kullanmak isteyen öğrencilerin önüne ilk çıkan engel, staj şartlarını karşılamaktan önce COVID-19 pandemisinin nasıl devam edeceği konusu. Ancak bazı firma ve start-up’lar pandemi ortamında online staj imkanları ile öğrencilere belki de tekrar tecrübe edemeyecekleri fırsatlar sunuyor.     

Online Staj Fırsatları

Pandemi iş dünyasında; home office çalışma alışkanlıklarını, online toplantıları, uzaktan erişimle iletişimi öne çıkarmaya devam ediyor. Çalışma koşulları sadece profesyoneller için değil, potansiyel çalışanlar için de değişiyor. Kariyer basamaklarının en başında bulunan üniversite öğrencileri için birçok firma, uzaktan staj ya da online staj fırsatları yaratıyor. Online kariyer fuarları aracılığı ile öğrencilere ulaşan firmalar, hem kendilerini tanımak isteyenlerin akıllarında yer alan soru işaretlerini gideriyor hem de pandemi dünyasının sınırlarını zorlayarak staj yapmak isteyen öğrencilere online staj imkanı sunuyor. Öğrencilere içlerinde bulundukları handikapta nefes aldıran bu fırsat, firmaların bütçelerinde staj yapanlar için öngördüğü maliyeti de düşürüyor.

Zorlu Holding yaşanan pandemiye rağmen gençler için kritik bir öneme sahip olan staj programına ara vermeyen kurumlar arasında yer aldı. Zorlu Holding’in eğitim platformu Zorlu Akademi üzerinden gerçekleştirilen program boyunca her stajyer bir staj koçu ile birlikte çalışma fırsatı yakaladı. Staj koçları eşleştikleri stajyerlerle bütün staj süreci boyunca iletişim halinde olarak destek oldu ve ihtiyaç duydukları yönlendirmeleri yaptı. Tamamen dijital ortamda yaratılan bir iş deneyimi yaşayan stajyerler, staj yaptıkları departmandaki yöneticiyle belirli bir takvim dahilinde görüşürken, ilgili ekiplerle online toplantılara katılabildiler.

Sanal kariyer fuarları hakkında bilgi edinmek için en basit yol ise; internet üzerinden araştırma yapmak. Sanal fuarlar Türkiye’de ya da yurt dışında önde gelen birçok firmaya ulaşmayı sağlıyor. Dijital kariyer fuarları, aynı zamanda öğrencilerin ve yeni mezunların yeteneklerini hayallerindeki firmalara göstermelerine olanak tanıyor. Ayrıca çevrim içi görüşmeler ve teknolojinin sunduğu kolaylıklar pandemi kısıtlamalarının eğitim üzerindeki olumsuz etkilerini azaltıyor.

Bürotime, eğitim çözümleri sayesinde online eğitim araçları ile yüz yüze eğitimin harmanlandığı aktif öğrenme yaklaşımlarına kusursuz bir şekilde uyum gösteriyor. Hem bireysel hem birlikte çalışmayı teşvik eden dönüştürülebilir mobilyalar farklı kullanım alanlarına adapte edilebiliyor.