Mobilyalar yaşam alanlarının fonksiyonelliğini ve konforunu sağlamak üzere temin edilen eşyalardır. Bu eşyaların yokluğu ciddi bir eksikliktir. Her evin, ofisin ve iş yerinin kendine özgü mobilya çeşidi mevcuttur. Hemen her alan için uygun modellere sahip bulunan söz konusu ürünler mümkün olduğunca dikkatli bir biçimde seçilmelidir. Mobilya seçiminin doğru yapılması rahatlık, işlevsellik ve estetik görünüm açısından son derece önemlidir.
Yerinde bir seçim yapmak kadar mobilyaların kullanım ömrünü uzatmak ve verimliliğine olumlu katkıda bulunmak için bakımlarının aksatılmaması esastır. Mobilya bakımı ve temizliği hususunda bazı noktalara dikkat etmek ürünün daha uzun müddet kullanımda kalmasını ve aynı zamanda hoş görünümünü koruma altında tutmasını sağlayabilir. Bu sebeple mobilya bakımını iyi öğrenmek ve doğru teknikleri uygulamak için gayret göstermek gerekir.
Mobilya Bakımı Nasıl Olmalı?
Belirli aralıklarla gerçekleştirilmesi elzem olan mobilya bakımı birtakım önemli aşamaları içine almaktadır. Gerekli durumlarda bu ürünlerin bakımıyla ilgilenmek kullanım süresini daha da uzatacağı için bireylere ekonomik olarak da avantaj sağlar. Estetik görünümün zarar görmemesi de ürünün işlevini yitirmesi kadar üzücüdür. Bu sebeple mobilyaların görünümüne olumsuz etkide bulunan etkenleri ortadan kaldırmak gerekecektir.
Mobilyalara etkin bir biçimde bakım yapmak için öncelikle yaşanan bir olumsuzluğa hemen müdahale edilmelidir. Mobilyaya dökülen bir katı ya da sıvının derhal temizlenmesi lekenin yayılarak derine işlemesine mâni olur. Böylece leke kalıcı hale gelmeden giderilebilir. Özellikle sıvı maddeler derine çabuk işler. Bu durumda sıvının çok hızlı bir biçimde temizlenmesine özen göstermek gerekir.
Mobilya bakım onarım işlemlerinde kimyasal madde kullanımından kaçınmak mobilyanın yıpranmasını önler. Kullanılan kimyasallar ürünün renginde değişime ve kumaşın incelmesine sebep olabilir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması adına kimyasal kullanmadan temizlik gerçekleştirmeye özen gösterilmelidir. Doğal ve basit yollarla temizlik yapmak ürünün korunmasında etkilidir.
Mobilyaların bakımında kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek ürünün ne yazık ki daha hızlı bir şekilde yıpranmasına yol açabilir. Bu sebeple internetten öğrenilen yöntemlere ya da bu hususta yetkisi olmayan kişilerce verilen tavsiyelere rağbet edilmemelidir. Bu konuda bilgi ve deneyimi bulunan bireylerden yardım almak mobilyaların korunması açısından daha sağlıklı olacaktır.
Bakım ve temizlikte dikkate değer bir başka nokta da daima aynı yola başvurmamaktır. Duruma uygun bir biçimde hareket etmek ürünün kullanım ömrünün uzatılması açısından kıymetlidir. Bunun yanı sıra bakım sözcüğünü yalnızca temizlikle bağdaştırmamak gerekir. Çünkü mobilya bakımı temizlikten ibaret değildir. Özellikle ahşap mobilya bakımı çerçevesinde cilalama ve boya işlemleri yapmak gerekebilir. Bu işlemleri geciktirmemek ve mümkünse profesyonel yardım almak önemlidir.
Mobilyanın malzemesine uygun olarak bakım gerçekleştirmek en önemli unsurlar arasında bulunur. Çünkü her mobilya kumaşı aynı özelliklere sahip değildir. Kumaşın niteliğine uygun bir bakım yapmak elzemdir. Bunun yanı sıra diğer mobilya malzemeleri de birbirinden farklı özelliklerdedir. Mesela yaldızlı mobilyalar daha hassastır. Bu nedenle yaldızlı mobilya tamir ve bakımı yaparken daha dikkatli olmakta fayda vardır.
Koltuk Kumaşı Çeşitleri ve Bakım Yöntemleri
Koltuk kumaşı çeşitlerinin bazıları daha dikkatli kullanılmayı beklerken bazılarının bakımı çok daha basittir. Bu sebeple kumaş çeşitleri hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalıdır. Kumaşa göre muamelede bulunmak mobilyanın ömrünü uzatan bir etkendir. Bunun yanı sıra kumaşın rengine göre de temizlik aralığı belirlenmelidir. Açık renkli kumaşlar daha sık temizlenmeli, koyu renkli mobilyalar ise açık renklilere kıyasla daha uzun aralıklarla temizlenebilir. Ayrıca koyu renkli mobilyaların rengini ağartıcı ürün kullanımından da kaçınılmalıdır.
Nubuk Kumaş
Hem kolay temizlenebilen hem de son derece dayanıklı olan nubuk kumaş fazla su ile temizlenmemesi gereken bir türdür. Çünkü çok fazla su kullanımında bu kumaş çatlama yapabilir. Öte yandan nubuk kumaş temizliği gerçekleştirirken kimyasal temizleyicilerden mümkün mertebe uzak durulmalıdır. Mikrofiber temizlik bezi kullanılarak silinmesi önerilen kumaş doğal sabunla arındırılabilir. Temizliğin ardından da koruyucu sprey kullanılabilir. Kumaşın şekli koruyucu spreyle koruma altına alınabilir.
Keten Kumaş
En sık kullanılan mobilya kumaşları arasında yer alan keten sınırlı temizlik malzemeleriyle temizlenmelidir. Özellikle beyaz sirke, Arap sabunu ve bulaşık deterjanı keten kumaş temizliği için en ideal ürünlerdir. Bu ürünlerin dışında herhangi bir temizleyici kullanmamak gerekir. Keten kumaş zaman içinde iplikleri tutarak tiftik görünümüne sebebiyet verebilir. Oluşan tiftiklerden kurtulmak için bıçak ve tıraş bıçağı kullanılmamalıdır. Bunların yerine nazik temizleme aparatlarından faydalanılabilir.
Deri Kumaş
Son derece şık ve göz alıcı bir görünüme sahip olan deri kumaşın temizliği biraz zahmeti olabilir. Öncelikle deri kumaşın süpürge kullanılarak süpürülmesi gerekir. Süpürme işleminin ardından temizliğe geçilebilir. Ancak deri üzerinde yağ lekesi mevcutsa sıvı kullanılarak temizlik yapılmamalıdır. Çünkü sıvı kullanımı derinin lekeyi tümüyle içine çekmesine ve diğer alanlara da yayılma göstermesine sebep olacaktır.
Deri mobilyalarda mikrofiber temizlik bezi kullanılabilir. Ayrıca mürekkep lekesi varsa alkol kullanılarak bölgesel temizlik sağlanabilir. Dairesel hareketlerle lekeli bölge ovulabilir ve lekenin temizlenmesi mümkün hale gelebilir.
Örme Kumaş
Örme kumaştan imal edilen mobilyalar için birkaç malzeme içerikli doğal karışımlardan faydalanılabilir. Öte yandan bu tür bir kumaş için sabun tek başına yeterli gelecektir. Beyaz sirke ve karbonat karışımı örme kumaşların etkin bir biçimde temizlenmesini sağlar.