Yaz tatilinin geride kalması ve sonbaharın tüm güzelliğini yanına katıp gelmesiyle birlikte şehirde artan kültür-sanat etkinliklerinin kokusu, halet-i ruhiyemize iyiden iyiye hâkim olmaya başlıyor. Kentin dört bir yanından birbirinden farklı kültürel etkinlik haberleri art arda geliyor.

Bu yıl 16.’sı düzenlenen İstanbul Bienali ise hiç şüphesiz şehrin en sevilen sanat etkinliklerinden biri!

Görsel: https://bienal.iksv.org/tr/16-istanbul-bienali/yedinci-kita
İstanbul Bienali 16. Kez Kapılarını Açıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Bienali, 1987 yılından bu yana, dünyanın dört bir yanından pek çok değerli sanatçıyı ve eseri şehre taşımaya devam ediyor. Bienal, ulusal arenada olduğu kadar uluslararası platformlarda da en kıymetli ve etki uyandırıcı güncel sanat etkinlikleri arasındaki yerini almayı başarıyor. 16. İstanbul Bienali bir kez daha sanatsal ve kültürel çalışmalarla kentin ruhunu yansıtırken, aslında tüm dünyayı ilgilendiren büyük meselelere dair farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Görsel: https://bienal.iksv.org/tr/menu/yayinlar
“Yedinci Kıta” Gerçeği

16. İstanbul Bienali, insanoğlunun içinde yaşadığı dünyayı bir yandan genişletip geliştirirken, diğer yandan da ona nasıl telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğini anlatmak için en iyi araç olan sanatı kullanıyor. Akademisyen ve yazar kimliği ile öne çıkan Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünü üstlendiği bienal, bu yıl Yedinci Kıta başlığı ile öne çıkıyor. Yedinci Kıta başlığı, Pasifik Okyanusu’nun ortasında kümelenen ve bu isimle olarak anılan devasa atık yığınına referans veriyor.

Antroposen çağının en çarpıcı neticeleri arasında gösterilen “Yedinci Kıta” kavramı, 16. İstanbul Bienali’nde ekoloji ve sanat arasındaki ilişkiyi dikkatlere sunarak derin bir tartışma başlatıyor. İnsan eliyle meydana getirilen doğal ve kültürel kirlenme, antropoloji ve arkeolojinin sunduğu araçlarla ele alınıp, güncel sanat çalışmalarına dönüştürülüyor.

25 farklı ülkeden 56 sanatçının 220’den fazla eserle katıldığı 16. İstanbul Bienali’ni, 10 Kasım’a kadar ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Bienale Türkiye’den 8 sanatçı, 36 eserle katılıyor. Bienalin gelenekselleşen mekanlarından Pera Müzesi ve Büyükada’daki çeşitli mekanların yanı sıra, bu yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki yeni binası da bienal eserlerini ağırlıyor. Ziyaretçiler daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da İstanbul Bienali’ni rehberli turlarla keşfedebiliyor. 16. İstanbul Bienali ile birlikte soğumaya başlayan havalara inat, şehir sanatla ısınıyor!

Görsel: http://filmekimi.iksv.org/tr
Şehrin Film Hali: Filmekimi

2002’den bu yana sonbaharı renklendiren Filmekimi, bu yıl da 4-13 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da sinemaseverleri kalbinden vuruyor. Yılın en ilgi çekici yapımlarını bir araya getiren Filmekimi’nde Cannes, Sundance gibi ünlü film festivallerinde pek çok ödülün sahibi olan filmler de seyircisiyle buluşuyor. Siz iyisi mi 10 günlük film maratonuna hazır olun ve biletinizi şimdiden ayırtın!

Tiyatro Sahnesi Hareketleniyor

Ekim ayıyla birlikte tiyatrolar da bir bir perdelerini açıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da Ekim ayında ikisi yeni, 26 oyunla tiyatro izleyicileriyle buluşuyor. Sezonun yeni oyunları İtalyan Halk Tiyatrosu Commedia dell’Arte’nin seçkin örneklerinden biri olan “İki Efendinin Uşağı” ve İspanya iç savaşında Franco rejimi tarafından rehin alınan iki varyete oyuncusunun hikayesini anlatan “Ay, Karmela”.

İstanbul Resitalleri Başlıyor

Türkiye’nin resital odaklı tek konser dizisi olan İstanbul Resitalleri de yine Ekim ayında start veren sanat etkinlikleri arasında yer alıyor. Dünyaca ünlü piyanist ve virtüözlerinin meydana getirdiği şahane bir topluluk ile farklı ve iz bırakıcı bir müzik yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız? İstanbul Resitalleri, sezon açılışını 12 Ekim’deki Valentina Lisitsa konseriyle yapıyor. “Rachmaninov Kraliçesi” olarak anılan piyano virtüözü Lisitsa, YouTube kanalındaki 500 binden fazla abonesiyle dünya çapında üne sahip.

Kentin havasını değiştiren sıradaki kültür-sanat etkinliklerinden haberdar olmak için burotime.blog’u takipte kalın!