Arama


Endüstriyel Tasarım Öğrencilerinin İş Olanakları Nelerdir?

Endüstriyel tasarım eğitimi, size üretim yöntemlerini ve malzemeleri yaratıcı bir şekilde kullanmanız için gereken geniş teorik bilgiyle birlikte pratik beceriyi sağlar. Ürün tasarımı veya endüstriyel tasarım alanında aldığınız eğitim, teknik bilgi ve yaratıcı tasarım becerilerini geliştirir. Bununla birlikte, mezun olduğunuzda birçok işveren tarafından değer verilen diğer becerilerle de sizi donatır. Örneğin; sunum becerileriniz her projeyle birlikte gelişir ve fikirlerinizi karşı tarafa daha iyi aktarmanızı sağlar. Bu anlamda sektörde başarılı olmak için henüz öğrenciyken üzerine eğilmeniz gereken bazı beceriler vardır. İletişim tekniklerinizi çeşitlendirmek, son teslim tarihine kadar verimli çalışabilmek, girişimci olmak, problem çözme tekniklerinizi geliştirmek, inisiyatif kullanabilmek, hem bağımsız hem de ekip olarak çalışabilmek, görsel algılarınızı geliştirmek, bilgisayar destekli tasarım programlarına hakim olmak gibi temel nitelikler, bu ihtiyaç kümesi içinde yer alır.

Önemli Sektörel Olanaklar

Endüstriyel tasarımcılar, günlük olarak kullandığımız birçok nesnenin oluşturulmasından sorumludur. Bu nedenle bir endüstriyel tasarımcı olarak çok farklı sektörlerde çalışabilirsiniz. Yaratıcı sanatlar, tasarım ve mühendislik gibi alanlarla iç içe olan endüstriyel tasarım mesleği ile endüstriyel ve yerli ürün sektörü, otomotiv sektörü, tasarım tabanlı bir danışmanlık ve serbest meslek olmak üzere çalışabileceğiniz iş alanı çok fazladır. Endüstriyel tasarımcılar hem özel sektörde hem de kamuda istihdam bulabilir. Özel sektördeki çalışma imkanları, yerel ve endüstriyel pazar için üretilmiş ürünleri içerebilir. Kamu sektöründeki fırsatlar ise kamusal bilgi noktalarının tasarımından polis ve itfaiye teşkilatı gibi hizmetlerin kullandığı ekipmanların tasarımına dek değişim gösterebilir.

Endüstriyel Tasarım Öğrencileri İçin Sektör İpuçları

Öğrenciyken yapacağınız stajlarla birlikte bazı iş tecrübeleri kazanmak oldukça önemlidir. Kazanacağınız iş deneyimleri, portfolyonuzu oluşturmak ve faydalı bir iletişim ağı kurmak için en sağlam adımlardan biridir. Bulunduğunuz şehirdeki bir ofisle iletişime geçerek ekibin bir parçası olmayı deneyebilirsiniz. Bazı durumlarda böyle bir girişim, mezun olduktan sonra kalıcı bir işe dahi dönüşebilir. Katılabileceğiniz ürün ya da endüstriyel tasarım yarışmalarını ve sergileri araştırın. Portfolyonuzu genişletebilecek her şey size yardımcı olacaktır. Tasarımlarınızın çeşitliliğini, ilgi alanlarınızı ve tasarıma olan yaklaşımlarınızı gösterebilmeniz gerekir. Öte yandan yeni teknolojiler hakkında bilgi edinmek için tasarım dergilerini ve bloglarını okuyarak endüstri trendleri ve gelişmeleri ile kendinizi güncel tutmak da önemlidir.

İlham Veren Bir Tasarımcı: Philippe Starck

Hem öğrenciyken hem de tüm meslek hayatınız boyunca diğer tasarımcıların üretimlerini incelemek ve onların yaklaşımlarından ilham alarak motive olabilmek çok kıymetlidir. Örneğin; kendi alanının duayenlerinden biri olan Philippe Starck, kariyerine Pierre Cardin Yayınevi’nin sanat direktörlüğünde başlar. Ardından Driade, Alessi, Kartell, Vitra ve Disform gibi markalarla birlikte çalışmaları olan kendi endüstriyel tasarım şirketini kurar. Demokratik tasarım fikrine olan bağlılığı nedeniyle bireysel tasarımlar yerine kitlesel üretilen tüketici ürünlerine yönelir. Starck, tasarım pratiğini kademeli olarak çeşitli alanlarda genişletir. Mobilya, ev aletleri, diş fırçaları, limon sıkacakları, sofra takımları tasarlar ve hatta iç mimari tasarım alanında projeler üretir.

 

Akademik Alanda Tasarım Araştırmaları

Başarılı endüstriyel tasarımcılar lisans diplomasını aldıktan sonra genellikle bunla yetinmeyip lisansüstü çalışmalara yönelirler. Bu bağlamda yüksek lisans programları, potansiyel bir iş teklifi için de görünürlüğü artırabilir. Öte yandan endüstriyel tasarımcılar, müşterilere yönelik fikirler tasarlamak ve bu fikirleri yeni ürünlere dönüştürmek için diğer uzmanlarla birlikte çalışırlar. Bu uzmanlar hem özel sektörün önde gelenleri hem de akademide araştırma yapan kişiler olabilir. Bu nedenle işin araştırma ve geliştirme boyutuna ilgi duyan öğrenciler öncelikle çalışmak istedikleri alanı ve konuları belirleyebilir. Ardından benzer alanlarda çalışan okullar ve hocalar ile iletişime geçerek akademideki yol haritalarını çizebilirler.


1 Comment
  1. elif

    16 Aralık 2020 17:26

    endtasla ilgili sergi ve yarışmaları takip edebileceğimiz bir platform bulunuyor mu? ve blog-dergi önerisi yapabilecek biri var mı acaba? ingilizce olabilir

Yorum Yazın