COVID-19 salgını nedeniyle neredeyse herkesin vaktinin büyük çoğunluğunu evde geçirdiği bu günlerde, birçok farklı platform üzerinden çeşitli kültür-sanat etkinlikleri paylaşılıyor. Dijital ortamda ve çoğunlukla ücretsiz şekilde internet kullanıcılarının beğenisine sunulan bu etkinlikler, evde keyifli ve verimli zaman geçirmeyi de oldukça kolaylaştırıyor. Peki, bu etkinlikler hangi sanat dallarını kapsıyor? Erişim nasıl sağlanıyor? Tüm detaylar için aşağıda yer alan listeye göz atabilirsiniz!
Siz de “Sanat Evimizde” Diyenlere Katılın!
Kolaylıkla erişim sağlanabilen dijital kültür-sanat etkinlikleri arasında ilk sırayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT işbirliğinde hayata geçirilen Sanat Heyecanı Evimizde programı alıyor. 24 Mart 2020 tarihinden itibaren Nisan ayı sonuna dek TRT-2 kanalından yayınlanacak olan program; senfoni, opera ve tiyatro gösterilerini içeriyor. Senfoni ve opera konserleri Cuma, tiyatro oyunları ise Salı akşamları izleyicilerle buluşuyor. Küçük yaştaki sanatseverler için program içeriğinde çeşitli çocuk oyunları da yer alıyor 🙂
Çocuklar ve Yetişkinler İçin Sanal Müze Seçenekleri
Mart ayının sonlarından itibaren dünyanın en ünlü müzeleri, kapılarını ziyaretçilerine dijital platformlar üzerinden açmaya başladı. İnternet üzerinden Louvre Müzesi, Guggenheim Müzesi, Ulusal Sanat Galerisi, Van Gogh Müzesi, Dali Müzesi ve Rahmi Koç Müzesi gibi birçok müzeyi detaylı bir şekilde gezmek ve incelemek mümkün. Bu müzelerde dünyaca ünlü sergi ve koleksiyonlar da bulunuyor. 3D teknolojisi ile kapsamlı bir gezi yapabileceğiniz müzelerin, çocuklar için hazırlanan seçenekleri de mevcut! Tate, MetKids, Children’s Museum of South Dakota ve Smithsonian National Museum of Natural History gibi müzeler; çocuklara interaktif bir gezi eşliğinde çeşitli oyunlar oynama ve tasarım modellerini inceleme fırsatı tanıyor.
Akbank Sanat ile Caz Günleri
Her yıl düzenlenen Akbank Caz Festivali, bu yıl mevcut koşullar nedeniyle “Evin Caz Hali” başlıklı konserlerle devam ediyor. Akbank Sanat’ın resmi Instagram hesabından yapılan canlı yayınlar aracılığıyla paylaşılan konserler, 10 Nisan, 17 Nisan ve 24 Nisan tarihlerinde, saat 19.00’da başlıyor. Siz de kulağınızın pasını silecek online kültür-sanat etkinlikleri arıyorsanız, Akbank Sanat‘ın hesabını takipte kalabilirsiniz.
Tiyatronun Büyülü Dünyasında Keyifli Bir Yolculuğa Hazır Olun!
Bu süreçte tiyatro tutkunları da unutulmadı. Kumbaracı50, ertelenen tiyatro oyunlarının yerine YouTube üzerinden ulaşılabilen canlı yayınlar gerçekleştiriyor. Her akşam 20.30 – 22.00 arası yapılan canlı yayınların takvimine Kumbaracı50’ye ait internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Asmalı Sahne ise canlı yayınlarına Instagram üzerinden devam ediyor. Programlar, günlük olarak yayınlanıyor. Son olarak, belgesel sevdalıları için Uluslararası Amsterdam Belgesel Film Festivali‘nin tüm arşivini ücretsiz ve online erişime açtığını da hatırlatmak gerekiyor. Dünyanın en ünlü uluslararası film festivallerinden biri olan IDFA’nın internet sitesini ziyaret ederek arşive göz atabilirsiniz.
COVID-19 salgın tehdidi nedeniyle ortaya çıkan ve sosyal uzaklaşma ihtiyacından etkilenen dünyadaki birçok sanatçının çalışmalarını kutlamak ve sergilemek için yapılmış çevrimiçi sanat topluluğu ve etkinliklerini merak ediyorsanız; Social Distancing Festival sitesini ziyaret edebilirsiniz.
SALT’ın bauhaus imaginista: Uzaklarda. İstanbul ve Basma Alsharif’in Orada Her Kimse’yi sergilerini şimdiye kadar gezme fırsatı bulamadıysanız; seçili film ve videoları 14 Nisan’a kadar çevrimiçi izlemek mümkün…
Ayrıca yine SALT Arşiv tarafından, Ben Lewis’in 2013 yapımı Google and the World Brain [Google ve Dünyanın Beyni] belgesel filmi çevrimiçi gösterime sunuluyor. 90 dakikalık İngilizce filmi, 3-17 Nisan tarihlerinde SALT Online YouTube kanalından Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.
Size daha keyifli ve verimli zaman geçirmek konusunda eşlik edebilecek tüm kültür sanat aktivitelerinden güncel bir şekilde haberdar olmak için bürotime.blog’u takip edebilirsiniz!
debiz ciftcigil
4 Eylül 2021 14:20
etkileyici ve sade buldum.