Ofiste yaşam sağlıklı ve huzurlu bir ortamda devam ederse hem çalışanlar hem de işverenler için iyi sonuçlar elde edilir. Sağlıksız çalışma alanları, yetersiz aydınlatma ve ergonomik olmayan mobilyalar çalışanların sağlık sorunları ile karşılaşmasına yol açabilir. Göz sağlığının bozulması ise bu sorunların başında yer alan bir durumdur.
Ofiste göz sağlığını korumanın yolları nelerdir?
Ofis yaşamında göz sağlığının bozulmasına neden olabilecek birçok etken bulunur. Uzun süreli dijital ekran kullanımı ve yetersiz aydınlatma öncelikli olan etkenlerdir. Ofis ortamında göz sağlığını bozabilen bir diğer neden klimadır. Bu nedenler yüzünden gözlerde kuruluk, batma ya da kızarıklık gibi göz yüzeyi tahrişine bağlı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Aynı mesafeden uzun süre bilgisayar ekranına bakıldığında, göz uyum kasında ve gözü hareket ettiren kaslarda spazm yaşanabilir. Bunun dışında bulanık görme, odaklanamama ve baş ağrısı gibi sorunlar da görülebilir. Ofis çalışanlarının bu gibi sorunları göz ardı etmemesi ve düzenli olarak göz muayenesi yaptırması çok önemlidir. Göz sağlığı küçük önlemler alınarak korunabilir.
Sürekli Ekrana Bakarak Çalışmayın
Ekran mesafesini koruyarak çalışmak etkili bir önlemdir. Bilgisayar ekranı uzaklığı ortalama 60 – 70 cm olmalı ve yüksekliği de göz seviyesinin 20 cm altında bulunmalıdır. Saatlerce ekrana bakarak çalışılırsa göz sağlığı bozulur. Bu durum göz yüzeyinin (kornea) yeterince nemlenmesine engel olur. Ara vermeden ekrana odaklanarak çalışırsanız göz kapaklarınızın kırpma refleksi azalır. Göz kapakları gerektiği kadar kırpılmazsa gözü temizleme görevini üstlenen gözyaşı, yeterli miktarda üretilemez. Bu da göz kuruluğu oluşumuna zemin hazırlar. Buna bağlı olarak kızarıklık, yanma, batma ve kaşıntı gibi rahatsızlıklar yaşamaya başlarsınız. Eğer kontakt lens kullanımı varsa bu sorunlar daha yoğun olarak görülebilir. İşiniz uzun süreyle bilgisayar karşısında olmayı gerektiriyorsa, her 30 – 40 dakikada bir ara vermeniz gerekir. Gözlerinizi dinlendirmek için 3 – 5 dakikalık molalar vererek daha sağlıklı bir çalışma rutini oluşturabilirsiniz. Gözlerinizi bilinçli olarak sık sık kırpmak, bakış mesafenizi değiştirip 20 saniye kadar uzağa bakmak gibi önlemler, göz kaslarınızda spazm gelişmesini ve ağrı oluşmasını engelleyebilir.
Ofiste Klima Kullanımı ve Yetersiz Aydınlatma
Ofis yaşamında göz sağlığını bozabilecek diğer etkenler ofiste klima kullanımı ve yetersiz aydınlatmadır. Ofis aydınlatma sistemi doğru biçimde yapılmazsa pek çok göz sorununa yol açabilir. Çalışma alanı yeterince aydınlatılmalı ve ışık doğrudan çalışanların gözüne gelmemelidir. Işığın dolaylı olarak gelmesi sağlanabilir. Ayrıca ekran ışık düzeyinden daha parlak bir ofis aydınlatma sistemi kullanılmak doğru değildir. Ekranda oluşacak dış ortam yansımalarının engellenmesi de büyük önem taşır. Yetersiz ve aşırı aydınlatma, göz sağlığı açısından sorunlar yaratabilir. Bir diğer etken ofiste kullanılan klimalardır. Klima, ortamdaki nemin azalmasına yol açmaktadır. Nemin azalması gözyaşının azalmasına neden olduğu için gözlerde kuruluk sorunu yaşanmaya başlayabilir. Klimalı ve klimasız ortamda çalışarak bu durumu deneyimleyebilirsiniz. Klimanın akım yönünü kendinizden ve gözlerinizden uzak tutabilirseniz göz kuruluğunu bir ölçüde engelleyebilirsiniz. Bu önleme ek olarak çalışma alanınıza konulacak olan bir buhar makinesi ile ortamdaki nem belirgin biçimde artırılabilir. Göz ve burun kuruluğu gibi sorunlara iyi gelecek bir çözümdür.
Göz Muayenesi Yaptırın
Bilgisayar kullanımı sırasında kişilerin göz kırpma reflekslerinin azaldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Eğer sürekli ekrana bakarak çalışıyorsanız, düzenli göz muayenesi yaptırmanız kaçınılmaz bir durumdur. Banka gibi para alışverişinin olduğu ortamlarda çalışanlar için alınacak önlem, ellerin sık sık dezenfekte edilmesidir. Hijyenik olmayan maddelerdeki mikroplar, eller aracılığıyla göze ulaşabilir ve konjoktivit gibi göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu tarz tehlikelere karşı ellerinizi sıkça yıkamanız ve ara sıra dezenfektan maddeyle temizlemeniz iyi bir önlem olacaktır.