İnsanlar günlük veya sosyal hayatta, iş yaşamında bir felsefe belirler. Bu felsefelerden biri de Japoncadan Türkçeye geçen ve ‘iyiye doğru değişim’ anlamına gelen “Kaizen”dir. Kaizende devamlı olarak daha iyiye doğru gelişim göstermek amaçlanır ve hayatın birçok alanında uygulanabilir.

İş hayatında birçok problemle karşılaşabiliriz. Örnek olarak, yenilikçi bir tasarım yaparken sadece tarzına değil, aynı zamanda dayanıklılık ve esnekliğine de önem verebilirsiniz. Hepsini bir araya getirseniz dahi, müşterilerin yaptığınız tasarımı beğenip beğenmeyeceğinden emin olamayabilirsiniz. Bunun için iş arkadaşlarınızdan ya da bünyenizde çalışan kişilerden yardım alarak bir ekip çalışması kurmayı ve daha iyi bir tasarım ortaya çıkarmayı hedefleyebilirsiniz. Ekip çalışmasıyla ekibinizdeki kişilerin farklı fikirlerini dinleyerek olumlu görülen düşüncelerini projeye adapte edebilirsiniz. Bu sayede üretilen projeyi bir üst noktaya taşıyabilir, müşteri memnuniyetini sağlama ve yeni müşterileri ürettiğiniz projeye karşı ilgisini çekme ihtimalini yükseltebilirsiniz. Çünkü tek başınıza ürettiğiniz projede hangi özelliklerin olumlu, hangilerinin olumsuz olduğunu ilk başta fark etmeyebilirsiniz ama ekibinizdekiler dışarıdan biri gibi tasarımınızı inceleyebilir ve müşterilerle empati kurarak projede geliştirilmesi gereken özellikleri fark edebilir. Bu sayede üzerinde çalıştığınız projeyi geliştirerek daha iyi bir sonuca ulaşabilir ve iş motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.

İş Hayatında Kaizen Felsefesi

Masaaki İmai tarafından ortaya konulan kaizen felsefesi problemlere çok önem verir. Çünkü problem olmayan yerde değişim ve gelişim gerçekleşmez. Yapılan işte hem mevcut durumu koruma hem de verimlilik olmalıdır. Bu nedenle üstünde çalıştığınız proje için çalışma motivasyonunuzu yükselterek zamanla ilk yaptığınız projelerden daha iyi ve verimli bir iş çıkarmanızı hedefler. Halihazırda yaptığınız proje üstünde nasıl müşteri memnuniyetini artırabileceğiniz, üzerine ne ekleyebileceğiniz, nasıl daha sağlam ve estetik bir hale getirebileceğiniz gibi soruları sormanız için sizi teşvik eden bir iş felsefesidir. Geliştirdiğiniz her projenin problemlerini ele alarak işinizi daha iyi bir seviyeye taşımanızı sağlayan bir düşünce yapısı olduğu için gelişim gösterdikçe daha çok motive olmanızı sağlar.

Kaizen Felsefesinin Temel Prensipleri

Bir iş üzerinde çalışırken bazı temel prensiplere sadık kalarak iş motivasyonunu yükseltmeyi başarabilir ve daha disiplinli bir şekilde istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Bunun için ilk başta, eğer bir problem varsa bunu kabul etmelisiniz. Başkalarının sorununa değil, kendi problemlerinize odaklanarak yaptığınız işi daha verimli bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Problemde önceliği saptayarak kalite, maliyet ve dağıtım gibi prensiplere bağlı olarak çözüme ulaşmayı deneyebilirsiniz. Ancak tek ölçüt ekonomik fayda olmamalı, daha müşteri odaklı düşünerek hareket edebilirsiniz. Bunun için de çok para gerektirmeyen projelere odaklanabilirsiniz. Bu sayede sadece işin ekonomik getirisini düşünmeyerek, farklı ölçütlerde fayda sağlanmasına konsantre olabilirsiniz.

Kaizen adı verilen Japon felsefesinde PUKÖ döngüsü bulunur. Planla, uygula, kontrol et ve önlem al olarak açılımı yapılan PUKÖ döngüsü, projenizde iş motivasyonunuzun devamlı olmasına yardımcı etmektedir. Son prensip ise doğru çözüm araçlarını kullanmaktır.

Ofis Mobilyalarında Kaizen Etkisi

 

Ofiste kullanılan mobilyalar da iş hayatında kaizen felsefesine daha rahat odaklanmanıza ve iş motivasyonunuzu yükseltmeye yardımcı olabilir. Evinizin dekorunu nasıl kendi tarzınıza ve yaşam felsefenize uygun bir hale getirmek istiyorsanız, ofis için de bunu gerçekleştirebilirsiniz. Her yaş grubuna ve farklı nesillere uygun mobilyalar sayesinde ekip çalışmalarınızda da uyumlu dekorasyona sahip olabilirsiniz. Home office çalışmalarınızda evinizin dekorasyonuna da uyan ofis mobilyalarına ulaşabilirsiniz.

Modern, yenilikçi, özgün ve yeni teknolojilerle uyum gösteren Bürotime ofis mobilyaları ile hem kaizen felsefesine hem de zevkinize ve ihtiyaçlarınıza uygun tasarımları kullanabilirsiniz. Farklı kuşaklara hitap eden bir sektörde çalışsanız dahi, Kaizen felsefesinden esinlenen mobilyalarınız ile istediğiniz her yaş grubundan müşterilere ve çalışanlara hitap edebilirsiniz.