Yıllar öncesinin çalışma düzenine alışmış insanlar için bugünün iş hayatı biraz sıra dışı gelebilir. Fakat pandemi dönemini geçirmiş çalışanlar “workation” kavramına yabancılık hissetmez. Gün geçtikçe daha fazla çalışanın bu sisteme geçmesiyle iş ve tatili bir araya getiren bu çalışma şekli yükselen bir trend olur.
Workation, İngilizce çalışmak anlamına gelen “work” ve tatil anlamına gelen “vacation” kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kavram. Tam zamanlı işine devam ederken dilediği gibi gezmek ve uzun süren tatil yapmak isteyen kişiler için ideal bir çalışma stili. Öte yandan yaratıcılığını artırırken bir yandan da rutinini değiştirmeye çalışanlar da workation çalışmayı tercih edebilir.
“Workation nedir?” sorusu kısaca “iş + tatil” olarak özetlenebilir. Bu çalışma modelinde kişiler bağlı oldukları iş yerinde bilgisayar ve farklı araçlarla tamamladıkları görevleri ofise gitmeden yapar. Bu sayede atılması gereken e-posta zamanında yerine ulaşırken, bunu göndermekle sorumlu çalışan işini bitirdiğinde denize girip serinleyebilir. İş yerinde yapılan toplantılar, çalışmalar ve diğer tüm süreçler uzaktan görüşme programları ya da teknolojik araçlarla halledilir. Bu sayede ofise gitmeyen çalışan konforlu bir şekilde işini yürütürken aynı anda tatiline devam edebilir.
Uzaktan Çalışma ve Workation’ın Farkı
Uzaktan çalışma ve workation benzer olduğu için birbirine karıştırılan iki kavram. Temelde iş yapma şekilleri benzer olsa da bu iki kavram bariz farklarla birbirinden ayrılır. Uzaktan çalışmak işin tüm süreçlerinin uzun vadede ofise gitmeden, uzaktan halledilmesidir. Hatta çoğunlukla iş yeri ile aynı şehirde yaşamaya bile gerek kalmaz.
Workation ise kısa vadeli planlanan bir çalışma şeklidir. Yaz aylarında ya da kış mevsiminin depresifliğinden kurtulmak için tatil planlanıp uygulanabilir. Çalışan aslında ofise bağlı ve sürekli ofise giden bir personeldir. İş yeri ile yapılan anlaşma neticesinde kısa vadeli olarak uzaktan çalışma şekli benimsenir.
Uzaktan ve evden çalışma süresiz olarak planlanırken workation genellikle birkaç gün, birkaç hafta ya da birkaç ay olabilir. Çalışanın verimini artırmak için iş yerinin verdiği iznin tatil ve aktivite yaparak değerlendirilmesidir. Birkaç ay yurt dışında yaşamak ya da yaz boyu internete bağlı kalınan bir sahilde tatil yapmak için uygundur.
Workation Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları
Workation aslında bir nevi remote çalışan statüsünde değerlendirilir. Ara sıra ya da belli dönemlerde, süresi belli olarak uzaktan veya evden işleri yürütmeyi sağlar. Bu çalışma modelinin son yıllarda giderek daha popüler hale gelmesindeki en büyük neden avantajlarının fazla olmasıdır. Verimli çalışma, üretkenliğin artması ve çalışan motivasyonunun yükselmesi workation için en belirgin avantajlardır.
Ruh, beden ve zihin sağlığının sabahtan akşama kadar ofiste çalışan biri için zamanla kötüye gittiği söylenebilir. Workation insanın psikolojik durumunu iyileştirirken yaratıcılığını ve iş motivasyonunu artıran, iş yeri sadakatini güçlendiren bir sistemdir. Sonuçta tüm günü ofiste geçirmek yerine seyahat ederken çalışmaya devam eden birinin her açıdan daha iyi hissedeceği de bir gerçektir.
Bu çalışma sisteminin en büyük dezavantajı ise rutin oluşturmak, öz disiplini sağlamak ve çalışma ortamı hazırlamak konusundaki zorluklardır. Ofisteyken çalışanların çalışma masasından bilgisayarına kadar her ayrıntıyı tamamen iş süreçleri üzerine tasarladığı için amaç çok açıktır. Tatil yaparken işi yürütmek, sabah kalkmak, toplantılara zamanında ve uygun ortamdan girmek sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Üstelik çalışmaya devam edildiği için bu sistemin tatilde yaşanan stres boşalmasını azalttığına dair görüşler de bulunmaktadır.
İş-Yaşam Dengesi için Workation
Çalışma düzeni Z kuşağının ofislerde yer almaya başlamasıyla büyük bir evrim geçirmiştir. Bunun asıl nedeni yeni nesil için iş hayatı ve sosyal yaşamın dengeli bir şekilde yürütülmesinin çok önemli olmasıdır. Freelance ve workation gibi uzaktan çalışma trendlerinin yaygınlaşması tesadüf değildir.
Ofis içi etkinlikler ve yeni nesil çalışma şekilleri, son zamanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Başka bir ülkede yaşayacak geliri elde ederken sadece bilgisayarla sorumluluğunu tamamlayan dijital göçebeler de yeni neslin gezginleridir.
Ofis tasarımında her kuşağa uyum sağlayan bir tasarım yapmak çalışanların motivasyon ve konforunu artırmanın bir yoludur. Siz de yenilikçi ve özgün mobilyaları yeni teknolojilerle donattığınız ofisinizde kullanmak istiyorsanız şimdi Bürotime ürünlerine bir göz atın!