Günümüz iş dünyası dinamiklerini oluşturan ve kişilerin kariyer basamaklarını tırmanmasını sağlayan kendini yönetme becerisi, küreselleşen koşullarda ön plana çıkmaya devam ediyor. Kendini yönetme becerisi, diğer bir deyişle oto kontrol, kişilerin günlük görevlerini yerine getirmeleri ve alınan kararlar üzerinde yetkin rol oynamalarını sağlarken; bireylerin psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine de olanak sağlıyor. Böylece, gün içerisinde yoğun stres yaşansa dahi; gün sonunda bu stres bireyin iradesi tarafından kontrol altına alınabiliyor. Peki, kendini yönetme becerisi hayatınıza neler katıyor?

Benlik Yönetiminin Önemi

Kişiler, hayatları boyunca Carl Rogers’ın da ifade ettiği gibi, iki benliğe sahip oluyorlar. Bu benliklerden biri; günlük hayatta sürdürdükleri olağan benlikleri, diğeri ise başarı adına ortaya koydukları ideal benlikleri. İdeal benliğe ulaşmanın ön koşullarından bir tanesi kişinin kendisini gerçekleştirmesinden geçiyor. Kendini gerçekleştirmek için ise; benlik yönetimine sahip olmak oldukça önemli. Benliğinize şu soruyu yönelterek kontrolü ele almaya başlayabilirsiniz: “Benliğimde faaliyet gösteren emir komuta zinciri içerisinde düzeni sağlamak ve planlama yapmak için ben neler yapabilirim?”

Bununla birlikte kendini yönetme becerisini sadece iş yaşamının değil, kişisel yaşamın da bir parçası haline getirmek gerekiyor. Bunun için  önemli olan, kişilerin yaşamları ve aldıkları kararlar üzerinde bizzat aktif rol oynadıklarının farkında olmaları Eğer kendinizi olağan akışa bırakır ve olayların gerçekleşmesini beklerseniz tamamlanmamış işler, yorgun bir zihin ve gerçekleşmemiş hayaller ile karşılaşmanız kaçınılmaz hale geliyor.

Bireysellik ve Problem Çözme Becerisi

Başladığınız yer sıfır noktası dahi olsa, işinizi üst noktaya taşıyabileceğiniz fırsatlara ulaşmanız için oto kontrol mekanizması başarı yolunda sizlere bir anahtar sunuyor. Ancak fırsatlara, işin başında aldığınız bireysel riskler ve bir yönetici olarak kendinize olan güveniniz sonucunda ulaşabileceğinizi belirtmekte de fayda var. Kendini yönetme becerisinin en temel dayanağı, verdiğiniz bireysel kararların arkasında özgüven ile durabilmekten geçiyor. Bir işletme açtığınızda günlük planlamalarını sağlıyor ve kendi temel ihtiyaçlarınıza da özen gösteriyor olmalısınız. Zamanla planlamalar, hayatın olağan akışına dahil olarak bir rutine dönüşüyor. Böylece kendini yönetme becerisinin her noktasını planlamadan özgürce gerçekleştirebiliyorsunuz.

Problem çözme becerisi, karar alınması zor durumlarda, olası tabloları göz önünde bulundurarak analitik bir yaklaşım sunmanızı sağlıyor. Bu yüzden sağlıklı bir problem çözme becerisine sahip olmak için problemi nesnel olarak ele almalı ve problemin kaynaklarını araştırmalısınız.

Stres ve Zaman Yönetimi 

Kan seviyesindeki yükselmeler, gözlerde oluşan mor halkalar gibi fiziksel etkilerle gündelik yaşamda kendini göstermeye başlayan stres, aynı zamanda gün içindeki işlevsel düşünme özelliklerinizi de etkileyecektir. Yapacağınız bazı fiziksel ve zihinsel aktiviteler sayesinde, stres yönetimini doğru şekilde sağlayabilirsiniz. Bu aktivitelerden en etkili olanları, meditasyon ve spor yapmak, dengeli bir yaşam sürmek ve  anlık farkındalıklarınızı artırmak olabilir.

Zaman yönetimi ise; kendini yönetim becerisine sahip bir bireyin günü kurtaran yaklaşımları arasında yer alıyor. Zaman yönetimine sahip bireyler, ilk olarak öncelikli işlerini listeliyor ve buna göre  görevlerini yerine getiriyor. Eğer bir yönetici olarak çalışıyorsanız ekibiniz ile toplantılar yaparak işlerin plan tablolarını yaparak da organize edebilirsiniz. Bu sayede kendinizi yönetme becerinizin gelişmesinin yanı sıra; başkalarını yönetme becerisini geliştirmek için de uygun fırsatlar yaratabilirsiniz.