Geride kalan yoğun bienal ve festival günlerinin ardından yeni yılı karşılayacağımız Ocak ayında da kültür ve sanat etkinlikleri hız kesmeden devam ediyor. Sanatseverler, yeni yılın ilk günlerinde mevsim değişikliklerine rağmen sanatsal gelişmeleri kaçırmadan takip ediyorlar. Kreatif üreticilerin, endüstriyel tasarımcıların ve mimarların kaçırmak istemeyeceği ocak ayı etkinlikleri arasında, dünyanın en büyük üç mobilya fuarından biri olan Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı bulunuyor. Solo, interaktif ve farklı disiplinlerin yer aldığı sergiler başta olmak üzere, şehrin birçok noktasında çeşitli kültür ve sanat etkinliklerine ulaşmanız mümkün!

Ocak 2020 Etkinlikleri Neler?

Yeni yılın ilk ayında 16. kez kapılarını açan Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, her yıl olduğu gibi bu yıl da mobilya sektörünün önemli markalarını ve tasarımlarını 26 Ocak’a kadar CNR EXPO İstanbul Fuar Merkezi’nde ağırlıyor.

Ünlü ressam Devrim Erbil20 Aralık ve 5 Ocak tarihleri arasında Kuzguncuk’taki Mona Art Galeri’de “İSTANBUL Serigrafileri” sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. Ayrıca sanatçının “Devrim Erbil 60. Sanat Yılı Teknikler ve Renkler” adlı sergisi de Mustafa Kemal Merkezi’nde 31 Ocak’a kadar gezilebilir.

Görsel: www.arter.org.tr / Yerleştirme görüntüsü: Kelimeler Pek Gereksiz, 2019. Fotoğraf: Hadiye Cangökçe

Şiirin dönüştürücü gücüyle “Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II” sergisi Borusan Contemporary Perili Köşk’te 8 Mart’a kadar misafirlerini bekliyor.

Çağdaş sanat alanında sürdürülebilir bir üretim ve sergileme imkânı sunan Arter, 2020’nin Ocak ayında da çağdaş sanatın görünürlüğüne katkıda bulunuyor.

2020’nin dikkat çeken sergilerinden İnci Furni’nin “Bir An İçin Durdu” sergisini 26 Ocak’a kadar Arter’de ziyaret edebilirsiniz. İnsanın çevre duyarlılığını ve sokaktaki hayatın açıklığını galeri mekânına taşıyan Furni, sergide gündelik nesnelere yer veriyor.

Görsel: www.arter.org.tr / Cengiz Çekil – Saat Kaç?, 2008. Fotoğraf: Hadiye Cangökçe

Yine Arter’de “Kelimeler Pek Gereksiz” ve “Saat Kaç” sergileri de meraklılarını bekliyor. “Kelimeler Pek Gereksiz” sergisini 8 Mart’a kadar ve “Saat Kaç” sergisini de 9 Şubat’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Dikkat çeken diğer kültür sanat etkinlikleri “Hafıza Odası” ile “Andy Warhol ve Pop Art” sergileri de sanatseverleri bir araya getiriyor.

Görsel: istanbul.net.tr
Hafıza Odası’nın Kapılarını Aralayın

2019 yılının sonunda sergilenmeye başlayan “Hafıza Odası”, sanat çevrelerince çokça konuşulan ve 2020’de konuşulmaya devam edecek bir sergi. Ahmet Güneştekin’in sekiz yıl aradan sonra Türkiye’deki en büyük sergisi olma özelliğini taşıyor. Sergi, 4 bin m² alanda kurulu olan Pilevneli Galeri’de 26 Ocak’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Tema olarak Türkiye’nin son 100 yılını sorgulayan, farklı disiplinlerle bir araya gelen eserler, hafızaların derinliklerine inmeyi amaçlıyor. Sergide ilham veren görsel, işitsel ve dokunsal parçalardan oluşan eserlerden bulunuyor. Sanatçının kavramsal eserleri arasında yer alan “Hafıza Tepesi” ve “Çürüme” enstalasyonları yoğun ilgi gören eserleri arasında.

İstanbul’da Andy Warhol ve Pop Art Rüzgarı Esiyor

Gündelik hayatın içindeki herhangi bir nesnenin sanat eseri olabileceğini savunan Pop Art sanatının ikonu Andy Warhol’un eserleri 29 Mart’a kadar UNIQ Expo’da sanatseverlerle buluşuyor. Begüm Alkoçlar’ın küratörlüğünü üstlendiği, tasarımcıların ve kreatif üreticilerin kendinden bir parça bulabileceği bu sergi, Pop Art’a bir nevi saygı duruşu niteliğinde. Aslında sadece bir sergi değil ziyaretçilerin interaktif deneyimlerle ayrıldığı bir kürasyon özelliğini de taşıyor. Dokunsal ve işitsel birçok farklı ögenin yer aldığı sergide ayrıca Pop Art öncülerinden Keth Haring‘in ve Roy Lichtenstein’ın eserleri de ilk kez meraklılarının karşısında.

Ocak 2020 etkinlik programının yanı sıra; gelecek programlara ilerleyen zamanlarda bürotime.blog’dan ulaşabilirisiniz.