Ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında Deprem Haftası düzenlenir. Bu hafta boyunca deprem ile mücadele edebilmek için hangi önlemlerin alınması gerektiği, deprem anında hangi uygulamaların hayat kurtarabileceği ile ilgili bilgiler öne çıkarılarak konuya dikkat çekilir. Ne zaman gerçekleşeceği belli olmayan deprem yaşandığında tedbirli ve bilinçli olmanın yanı sıra bulunduğumuz mekan da son derece önemlidir. Yaşam alanlarımızla beraber günümüzün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz iş yerlerimizin de dayanıklı olması ve sağlam ofis mobilyaları kullanmak son derece önemlidir. Peki, deprem öncesinde ofiste ne tür düzenlemeler yapılmalıdır? Depreme ofiste yakalandığımızda ne yapmalıyız? Gelin detaylara birlikte göz atalım.
Ofiste Deprem Öncesi Alınacak Önlemler Nelerdir?
Deprem yaşanmadan önce bazı hazırlıklar yaparak sarsıntı anını ve sonrasını daha kontrollü bir şekilde atlatabiliriz. Yaşam alanlarımız olan evlerimizde aldığımız önlemler gibi ofislerimizde de önlemler almak oldukça önemli. Bunun için ilk yapmamız gerekenlerden biri, bir deprem çantası hazırlamaktır. Ardından mutlaka bir ilk yardım çantası da hazırlamamız gerekir. Olası bir deprem sonrası ihtiyaç duyabileceğimiz materyallerin yer aldığı çantaya koyabileceklerimizi şöyle sıralayabiliriz:
- Önemli resmi kartlar ve evraklar (ehliyet, kimlik, pasaport gibi)
- Su, kuru gıda
- Düdük, makas, fener, çakı, pil, telefon, şarj aleti, yedek batarya
- İlaçlar, maske, hijyenik ürünler, ilk yardım malzemeleri
- Kıyafet, örtü
Ofiste deprem yaşanması ihtimaline karşı alınabilecek bir diğer önlem ofis mobilyalarını sabitlemektir. İş yerlerinde en çok kullanılan mobilyalardan biri evrak dolaplarıdır. Olası bir sarsıntıda ilk devrilecek eşyalardan biri olan yüksek evrak dolaplarını duvara sabitleyerek yaralanmaları ve çıkış kapılarının kapanma riskini minimuma indirebiliriz. Ayrıca bu mobilyalar üzerinde eşya bulundurmamak, dolap içlerinde kırılarak yaralanmalara neden olabilecek nesneleri korunaklı bir kutu içerisinde muhafaza etmek ofiste alabileceğimiz diğer önlemler arasında yer alır.
Deprem Öncesi Yapılması Gereken Hazırlıklar Nelerdir?
Deprem öncesinde yapılacak birçok hazırlık vardır. Deprem çantası hazırlamak ve ofisi güvenilir hale getirmenin yanı sıra kolektif uygulamalarla da deprem önlemleri alabiliriz. Bu anlamda özellikle toplu halde bulunulan iş yeri, okul gibi yerlerde deprem tatbikatı düzenleyerek deprem anı ve sonrasında yapabileceklerimizi belirleyebilir, eksikliklerimizi tamamlama fırsatı elde edebiliriz. İş yeri bünyesinde deprem eğitimi ve hazırlık uygulamaları yapabilir, 6 aylık periyotlar halinde tekrarlanmasını sağlayabiliriz. Çıkış yollarında engel oluşturan eşyaları kaldırabiliriz. Yangın söndürme aletlerinin kolayca ulaşılabilen ve herkesçe bilinen bir yerde bulunmasını sağlayabiliriz. Ağır eşyaların muhafaza edildiği dolapları daima sıkı ve kilitli bir şekilde tutabiliriz. Acil durumlarda bir araya gelebilmek için emniyetli bir toplanma alanı belirleyebiliriz. Dış ortamda kolayca ulaşabileceğimiz, güvenilir bir yerde deprem dolabı oluşturabiliriz. Böylece deprem sonrası ihtiyaç duyabileceğimiz malzemeleri ofis, ev, okul gibi mekanların dışında da muhafaza etmiş oluruz.
Ofis Ortamındayken Deprem Olduğunda Neler Yapmalısınız?
Deprem, gerekli önlemler alınmadığı ve hazırlıklar yapılmadığı sürece en yıkıcı doğal afetlerden biridir. Deprem öncesi kadar deprem anında yapacaklarımız da hayati önem taşır. Ofis ortamındayken deprem olduğunda yapmamız gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:
- Öncelikle panikle hareket etmemeli, sakinliğimizi korumaya çalışmalıyız.
- Sarsıntıyı hissettiğimiz an kendimize güvenli bir alan oluşturmalıyız. Yüksek olmayan iki dayanıklı eşya arasına girerek bir hayat üçgeni içinde kalmalıyız. Burada cenin pozisyonu alarak çökmeli, başımızı ve ensemizi korumalı ve sabit bir yere tutunarak sarsıntının bitmesini beklemeliyiz. Sarsıntı anında güvenilir alanlara uzak bir konumdaysak, devrilme riski bulunan eşyalardan ve pencere kenarlarından uzakta bir yer belirleyerek cenin pozisyonu almalı ve sarsıntı bitene kadar hareket etmemeliyiz.
- Ofiste deprem anında merdiven, asansör ve balkonlara yönelmek; kiriş altları, pencere kenarlarında bulunmak ya da uygun bir yer bulma konusunda paniklemek son derece tehlikelidir. Mümkün olan en korunaklı bölgede beklemek en doğrusudur.
- Deprem anında elektrik ve gaz vanalarından, prizlerden uzak durmalıyız.
- Sarsıntı bittikten sonra belirlenen deprem toplanma alanına geçmeliyiz.