2019 yılının son günlerinden itibaren dünyayı sarsan COVID-19 pandemisi; günlük yaşantımızı, davranış ve alışkanlıklarımızı ciddi şekilde etkilemeyi ve değiştirmeyi sürdürüyor. Dijitalleşmenin getirisiyle teknoloji kullanım alışkanlıklarımızın farklı boyutlara evrildiği bugünlerde, eğitim ve yayıncılık alanları da faaliyetlerine ağırlıklı olarak web yayıncılığı ve dijital ortamlar üzerinden devam ediyor. Evlere kapandığımız süre boyunca tempolu iş hayatında; kitap okumaya bir türlü fırsat bulamayanlar, evde kaldıkları dönemde kitaplar ve e-kitap uygulamalarıyla daha sık buluşma fırsatı elde etti. Kitabevi ziyaretlerinin azalması, fuarların iptal olması, insanların dijital platformlara ve uygulamalara daha fazla rağbet göstermesini sağladı.

Yayıncılık Sektöründe Büyük Değişim

Pandeminin devam etmesi; okuma alışkanlıkları üzerinde hem olumlu, hem de olumsuz etkilere sebep oluyor. Esnek çalışma düzenine geçerek, trafikte ya da sosyal yaşamda geçirilen vakti; evinde değerlendiren çoğu insan, kitaplara daha fazla zaman ayırma fırsatı yakalıyor. Ne var ki; pandeminin sebep olduğu ekonomik sorunlar, yayınevleri ve kitabevleri için ciddi sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Dünya genelinde ekonominin güç kaybetmesi, kitap basım ve dağıtım masraflarının artması, pek çok alanda olduğu gibi yayıncılık sektöründe de dijitalleşmenin varlığını ve geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Eğitimin dahi uzaktan ve çevrimiçi mecralar üzerinden ilerliyor olması, e-kitap uygulamaları ve seçeneklerini her geçen gün daha fazla yayıncı ve okur tarafından tercih edilebilir kılıyor. Küçük dosya boyutlarıyla akıllı cihazlarda fazla yer tutmayan, herkesin rahatlıkla kullanabileceği e-kitaplar, okurlara büyük bir rahatlık sunarak; geleceğin okuma alışkanlığını bugünden keşfetmek isteyen kitapseverlere büyük bir kolaylık sunuyor.

Okuma Alışkanlıklarında Dijitalleşme Çağı

Dijital kitap içerik ve yayınlarını okurlara sunan platformların sayısı, her geçen gün daha da artarken; okuyucu kitlesi de bu yönelime karşı kayıtsız kalmıyor. Özellikle uzaktan eğitim alan çocuklar, dijital dünyada kendilerine sunulan kitap alternatiflerini ilgiyle takip ediyor. Çocuk kitaplarının ve klasik eserlerin e-kitap hâline getirilmesi, çocuklarda kitap okuma alışkanlığı oranının da artmasına yardımcı oluyor. Telefon ve tablet bilgisayar gibi teknolojik cihazlarda kitap okunabilmesi, eğitimciler tarafından da olumlu karşılanıyor. “Oyun” kavramıyla özdeşleşen bu cihazların kitap içeriği sunması, çocukların kişisel ve zihinsel gelişimleri için son derece önemli bulunuyor. E-kitap erişiminin artması, yetişkinler için de büyük bir fırsat. Hem iş, hem de kişisel ihtiyaçlar için tüm gün cep telefonu, dizüstü bilgisayar, tablet gibi cihazlarla iç içe yaşayan yetişkinler, merak ettikleri kitapları bu cihazlara yükleyerek diledikleri zaman rahatça okuyabiliyor.

Program ve Uygulama Tercihine Dikkat!

Kitapların dijital dünyada da karşılık bulduğunun anlaşılmasıyla, pek çok yazılım firması tarafından e-kitap erişimi sağlayan program ve aplikasyonlar tasarlanıyor. Bu konuda ise; okurların dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Resmi olmayan e-kitap uygulamaları, kitap içeriklerini yasadışı yollarla sağladığı için bu tarz aplikasyonları tercih etmemeniz öneriliyor. Yasa dışı uygulamalar, yayınevlerine ve yazarlara zarar vermelerinin yanı sıra; telefonunuz ya da tablet bilgisayarınız için de çeşitli riskler barındırıyor. Cihazlarınıza virüs ya da casus yazılım bulaştırma tehlikesi taşıyan kaçak uygulamalar yerine, yayınevlerinin Google Play Store’da, App Store’da ya da kendi internet sitelerinde satışa çıkardığı yasal e-kitapları tercih etmeleri gerekiyor. E-kitap çeşitlerinin büyük bir bölümü; PDF Reader, Sumatra, Calibre, Bookviser gibi uygulamalar ve programlar aracılığıyla kolayca açılabiliyor. Doğrudan kitap okumaya yönelik cihazlar kullanmak istemeniz durumunda ise Amazon Kindle, Kobo, PocketBook gibi cihazlar sizi bekliyor. E-kitap okuyucularınız üzerinden kitap mağazalarına bağlanabilir ve dilediğiniz kitabı rahatça indirerek, e-kitap okuyucularının göz yormayan ekranları ve hafif tasarımları ile de benzersiz bir okuma deneyimi yaşayabilirsiniz.

Eğer siz de dijital dünyanın yenilikçi yüzüyle tanışmak isterseniz, e-kitap evrenini hemen keşfedebilir ve dilediğiniz içeriğe kolayca ulaşabilirsiniz. Geleceğin ofis ortamı, eğitim ve home office konseptleriyle ilgili daha fazla bilgiyi ise; Bürotimeda bulabilirsiniz.