Sabah uyandıktan sonra bir gününüz nasıl geçiyor? Birkaç yıl önce olsa sabah rutinlerinizin ardından işe gitmek için yola çıktığınızı ve ofiste başlayan ayrı bir rutini anlatabilirdiniz. Hatta kimi zaman bu rutinleri kırmak için neler yaptığınızdan da bahsedebilirdiniz. Ne var ki; günümüzde, pandemiyle birlikte daralan yaşam alanlarımızda bu rutinleri kırmak pek kolay olmuyor. Eğer iş yeriniz evden çalışma modeline geçtiyse hayat daha da kısır bir döngüye girebiliyor. Aynı masa, aynı sandalye, aynı oda, değişiklik olsun diye bilgisayarla geçtiğiniz koltuk bile aynı aslında… İşten çıkıp eve geldiğiniz ve rahatladığınızı düşündüğünüz anların ne kadar önemli olduğu şimdi anlaşılıyor. Ancak dört duvar arasındaki bu sıkışmışlık hissinden dolayı motivasyonunuzu kaybettiyseniz, eskisi gibi üretken olmadığınızı düşünüyorsanız kendinize çok yüklenmeyin 🙂 Rutinleri kırmanın her zaman bir yolu var ve pozitif psikoloji bu konuda bize yardımcı oluyor!

Pozitif Psikoloji Nedir?

Martin Seligman tarafından ortaya atılan pozitif psikoloji yaklaşımı, bireylerin zayıflıkları yerine güçlü yanlarına odaklanmayı ve bunları geliştirmeyi önemsiyor. Hümanistik psikolojinin devamı olarak görülen bu alan, insanların yeteneklerini ve potansiyellerini takdir eden bir anlayışı benimsiyor. Böylece tekilden çoğula doğru gelişmiş bir toplumla refah seviyesinin artabileceğine inanılıyor.

Bireyler kendilerini oldukları gibi kabul ettiklerinde, kişisel gelişimleri için çaba gösterdiklerinde, hayatta bir amaç belirlediklerinde, çevreye karşı duyarlı olduklarında, başkalarıyla iyi ilişkiler kurduklarında ve kendi kendilerine yetebildiklerinde psikolojik olarak iyi durumda sayılıyorlar. Pozitif psikoloji, işte bu anlayıştan yola çıkarak zayıf yönler yerine güçlü yönlere odaklanıyor ve kötü yerine iyiyi baz alıyor. Cesaret, azim, bilgelik, affedicilik, öz eleştiri yapabilme, tevazu gibi güçlü karakter özelliklerini takdir ederek bunların geliştirilmesine odaklanmak güzel, iyi ve anlamlı bir hayatın kapılarını aralıyor. Yapılan işe tam olarak odaklanmak ve çevrenizdekilere karşı farkındalık kazanmak da pozitif psikolojinin öne çıkan kavramları arasında yer alıyor.

Olumlu Düşünmenin Rutinlere Etkisi

Yaşam döngüsünün çoğunlukla ev ortamında gerçekleştiği pandemi süresince yaşanan monotonluk, kişileri psikolojik olarak olumsuz etkiliyor. Huzursuzluk, tekdüzelik ve mutsuzluk; işini kaybetme korkusundan performans düşüklüğüne kadar pek çok olumsuz düşünceye neden olabiliyor.

Esnek ve hibrit çalışma modelleri gibi uzaktan çalışma uygulamalarını deneyimlediğimiz şu günlerde içsel motivasyonu sağlamak için pozitif psikolojiden faydalanabilirsiniz. Öncelikle günlük planlamada kendinizi işe gittiğiniz günlerdeki kadar dakik olmaya zorlamanız gerekiyor. Tıpkı işe gider gibi hazırlanıp işlerin başına geçmenin olumlu etkisi yadsınamaz. Belki kıyafet konusunda bazı ödünler verebilirsiniz ancak işe gitmeden önce sabah sporu, duş, iyi bir kahvaltı gibi rutinleriniz varsa bunları sürdürmek zihni rahatlatıyor.

Sürekli aynı ortamda hayatı idame etmenin yarattığı olumsuz pandemi psikolojisi, iyimserlik ve öz yeterlilik duygularıyla alt edilebiliyor. Evinizde motivasyonu artırmak için bir ofis ve yaşam alanı ayrımı yapabilirsiniz. Evde yaşayan başka insanlar varsa daha verimli olmak adına kendiniz için başka bir odayı düzenleyerek çalışma alanını sizi daha çok motive eden bir ortama dönüştürebilirsiniz. Üstelik evde dilediğiniz mola alanlarını yaratmak daha kolay. İşten bunaldığınızda balkonda ya da pencere kenarında keyif yapabilir, öğle molalarında başka bir odada sizi mutlu edecek oyun, okuma ve sinema alanları yaratabilirsiniz. Ulaşım derdinin olmaması, kendi yaptığınız lezzetli yiyeceklere kolay erişim ve dilediğiniz zaman mola verme imkanı gibi olumlamalarla karamsarlığın önüne geçebilirsiniz.

Duygu-durum değişikliği yaşadığınızda umut, sorumluluk, yaratıcılık, farkındalık ve spiritüellik gibi hayatın pozitif değerlerini merkeze alabilir, kendinizi geliştirmeye odaklanabilirsiniz. Evdeki hobilerinize daha fazla zaman ayırarak rutin döngüyü kırabilirsiniz.

Evinizi gelişen ihtiyaçlarınız doğrultusunda dekore ederek, pandemi hayatına daha kolay ayak uydurabilirsiniz. Evin konforunu artırmanız, iş yaşamınızdaki verim ve üretkenliğe de katkı sağlıyor. Bürotime’ın işlevsel ve modern home-office önerilerine göz atabilir, motivasyonunuzu artıracak daha verimli bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz.