Proje yönetim ekipleri; bütüncül ve benzersiz bir tasarım yaklaşımına sahip olduklarında, kullanıcıların kendi dünyalarındaki etkileşimlere ve birbirine bağlı pek çok faktöre kuş bakışı bakma yetkinliği de kazanırlar. Bu doğrultuda kullanıcı ihtiyaç ve alışkanlıkları, tasarım dilinin kurgulanmasında etkin rol üstlenir. Ancak projenin bütüncül bir tasarım dili edinmesi için bunun dışında pek çok faktörü değerlendirmek gerekir. Gelin, bütüncül tasarım yaklaşımının tasarım diline yansıması hakkında çok daha fazlasını keşfedelim.

İç Mekân Kurgularında Bütüncül Tasarım Yaklaşımı Nedir?

Tasarımda bütüncül yaklaşım, her zaman aynı anda birden fazla yönü değerlendirmeyi gerektirir. İç mekan kurguları açısından bütünleşik ve benzersiz tasarım yaklaşımlarının sağlığınıza ve zindeliğinize fayda sağlayarak işleve, stile ve ruh haline öncelik vermesi gerekir. Bu anlamda proje ekipleri tarafından oluşturulan tasarımların, zihin, beden, kültür, tarih, doğa ve ruh uyumunu nazikçe teşvik etmesi ve desteklemesi oldukça önemlidir.

İç Mekân Tasarımlarında Kültürel ve Tarihsel Bağlamın Önemi Nedir?

Gestalt Yaklaşımı olarak da bilinen bütüncül iç mekân tasarım dili, içinde yaşadığınız alanların nasıl yaşadığınız ve hissettiğinizle doğrudan bir bağlantısı olması gerektiğini anlamaktan doğar. İnsan, sosyal bir varlık olduğu için sosyolojik ortamı ve kültürel geçmişi, yaşam alanı ihtiyaçları üzerinde doğrudan etkilidir. Bu anlamda, tasarım dili kurgulanırken kullanıcıların tarihsel ve kültürel geçmişlerinin göz önünde bulundurulması gerekir.

Bütüncül İç Mekan Tasarım Dili Nasıl Kurgulanır?

Bütüncül iç mekân tasarımcıları, birden çok disiplini kombine ederek ve farklı uygulamaların ilkelerinden ilham alarak kullanıcıların genel zindeliğini optimize eden ortamlar yaratırlar. Bütünsel iç tasarım, ruhunuza dokunur ve bir insan olarak evinizde kendinizi güvende, rahat ve sağlıklı hissetmeniz için ihtiyaç duyduğunuz ortamı yaratan bazı detaylardan oluşur.

Kendilerini “bütünsel iç mimar” olarak tanımlayan profesyoneller, biyofilik tasarım, sürdürülebilir tasarım, Feng Shui ve evrensel tasarım gibi uygulamaları kullanma eğilimindedir. Bu disiplinlerin tümünü kombine ederek veya belirli felsefelerin ilkeleri doğrultusunda her tasarımcı kendi bütüncül tasarım dillerini yaratır. Genel olarak bütüncül tasarım dili oluştururken aşağıdaki faktörleri dikkate almak gerekir;

  • Doğadan İlham Alan Aydınlatma ve Mobilya Tasarımları

Bütüncül yaklaşım, insanın doğayla ve diğer yaşam formları ile olan bağlantı kurma ihtiyacı çerçevesinde şekillenir. Bu anlamda iç mekân bitkileri, ahşap, taş ve ham tekstiller gibi doğal mobilya ve malzeme seçimi, ruh halinizi iyileştirmeye ve çevrenizdeki dünyayla bağlantınızı artırmaya yardımcı olur. Benzer şekilde doğal aydınlatmayı en üst düzeye çıkarmak, evinizi sağlık ve zindelik için tasarlarken en önemli unsurlardan biridir.

  • Ruh Halini İyileştiren Renk Seçimi

Renk, ruh hali, yeme miktarı, üretkenlik ve iletişim kurma şekli gibi pek çok şey üzerinde etkilidir.  Aktivitelerinizi destekleyen, ruh halinize ve sağlığınıza fayda sağlayan bir alan tasarlamak için doğaya çağrışımda bulunan renklerden yararlanmak gerekir.

  • Fonksiyon Odaklı İç Mekânlar

Bütüncül iç tasarımın en iyi yanlarından biri, evinizin işlevini iyileştiren ve mekândaki etkinlikleri destekleyen unsurları ortaya çıkarma gücüdür. Hedeflerinize bağlı olarak yalıtım iyileştirmeleri, özel depolama alanları, su filtreleme sistemleri ve sürdürülebilir malzeme seçimi gibi optimizasyonlar yapılabilir.

Kullanıcı İhtiyaç ve Alışkanlıklarının Tasarım Diline Yansıması

Her insanın kendi kişisel tasarım stili ve zevki farklıdır. Dünyayı daha güzel ve ilginç bir yer yapan ve bireylere özel mekânlar tasarlamayı bu kadar ilginç kılan şey de budur. Bireylerin değerleri ve öncelikleri, kendileri için yaratmak istedikleri harika yaşam alanına özgüdür. Bu nedenle kullanıcıların ihtiyaçlarının ve alışkanlıklarının farklılığı konusunda açık ve sağlıklı bir iletişim oluşturmak, benzersiz ve kişisel tasarım dili oluşturmaya yardımcı olur.

Bürotime, tüm iç mekânların tasarımını zindeliğinize gerçekleştirdiğiniz bir yatırım olarak görür. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik farkındalığı artırmaya yönelik mobilya ve büro koltuğu tasarımlarında GREENGUARD Gold Sertifikası almaya hak kazanmıştır. İç mekân tasarımları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bütünsel yaklaşım çerçevesinde yeni yaşam alanları yaratmanıza destek olmak için bize ulaşabilirsiniz.