İşletmeler arasındaki rekabetin oldukça keskin bir hal aldığı günümüz iş dünyasında şirketler, marka bilinirliklerini müşteri açısından benzersiz kılmak için tasarıma ihtiyaç duyuyor. İnsanı merkezine alan estetik ürünler üretmeye odaklı yaratıcı endüstriler, teknolojik yenilikleri ve inovatif iş modellerini benimseyen büyük şirketlerin pazardaki yükselişlerini ve bu yerlerini korumaktaki ısrarlarını büyük ölçüde etkiliyor.

Airbnb, Slack, Pinterest ve Dropbox gibi erken start-up’ların milyarlarca dolarlık şirketlere uzandıkları hikayelerin olay yeri incelemelerinde de tasarım öne çıkıyor. Her biri, tasarımın iş engellerini nasıl ortadan kaldırdığını ve şirketlerinin performansını nasıl geliştirdiğini detaylandırarak anlatıyor. Bugün Apple ve Airbnb’nin yaratıcı endüstrileri desteklemesi, sanat ve sanat eğitimlerini finanse etme çabalarını artırmaya yönelik çalışmaları da tasarımın ne kadar büyük bir yatırım getirisi olduğunu gösteriyor.

Platformlar Üzerindeki Tasarım ve AR-GE Teşviki

Yaratıcı girişimlerin değer gördüğü şirket ortamlarında yaratıcı ekip, kuruluştaki herkes için önemli bir iş ortağı oluyor ve bu noktada tasarım ve AR-GE organizasyonlarını besleyen paha biçilemez kaynaklara dönüşüyor. Büyük şirketlerin yaratıcı topluluklarla kurdukları bağlantılar ve bu bağlantıların sonucunda ortaya çıkan tasarım değişiklikleri, işletmelere milyonlarca dolarlık ek gelir ve binlerce yeni kullanıcı kaydı sağlıyor.

Dijital çağın platform şirketlerinin müşteri desteği sürecindeki kötü deneyimleri azaltarak ve kayıp oranlarını düşürerek tasarruf etmelerinin yolu da yine tasarımdan geçiyor. Kullanıcı memnuniyetini, kullanılabilirliği, marka ruhunu ve kullanıcılar üzerindeki bilinir marka algısını elde tutmayı sağlamak amacıyla tasarıma yapılan yatırımın teşvik dereceleri bu bağlamda farklılaşabiliyor. İnsan odaklı araştırma ve geliştirme çalışmalarına yatırım yapan şirketler, yeni süreçlere girerek zirveye giden yolda sağlam adımlar atıyor.

Dijital Çağda Zarafet ve Sadelik Arayışı

Nihai amacı teknolojik yetenekleri kullanarak tasarladıkları ürünlerle kullanıcılarının ihtiyaçlarını gidermek olan tasarımcıların, aynı insan odaklı ve yaratıcı çözümleri iş için geliştirilen uygulamalar üzerinde de denemelerine izin vermek tasarım ve organizasyon arasındaki boşluğu kapatıyor. Bu boşluk kapatıldığında ise sistemler pürüzsüz bir şekilde işliyor.

Dijital çağın endüstriyel tasarımlarında kullanıcıyı yormayan zarafet ve sadelik arayışı devam ediyor. Elektronikte zarafet ve sadelik denildiğinde akla gelen ilk isim olan Apple’ın eski tasarım şefi Jonathan Ive, geçtiğimiz yıllarda Apple’dan ayrılarak kendi tasarım şirketini kurmuştu. Ardından Airbnb de Ive’ın firmasıyla “çok yıllık bir ilişki” içinde olduğunu duyurmuştu. İlk bakışta, ev sahipleri ve gezginler arasında bir köprü görevi gören bu platformun, web sitesi için böyle bir dev ile neden anlaşma gereği duyduğu tam olarak anlaşılamasa da Airbnb’nin kurucu ortağı Joe Gebbia ve CEO Brian Chesky’nin kendilerinin de birer tasarımcı olduklarını hatırladığınızda bütün taşlar yerine oturuyor.

Bu büyük ortaklığın en büyük nedenlerinden biri hiç şüphesiz CEO Chesky ve kurucu ortak Gebbia’nın tasarım okullarına katılacak kadar birer tasarım meraklısı olması. Onlara göre tasarım odaklı düşünmeyi, yani iş sorunlarını çözmek için bir yönetici gibi değil; bir ürün kullanıcısı gibi düşünmeyi, uygulamadaki bir şirketi ilk yılında yıkımdan kurtarmak ile ilişkilendirebilirsiniz. Yeni nesil ürün ve hizmetleri tasarlamaya yardımcı olması için işin ehliyle çalışma fırsatınız varsa bu fırsatı değerlendirmelisiniz.

Görsel: prezi.com/joe-gebbia-the-origin-of-airbnb/
Doğal Bir Uzantı Olarak Tasarım

Airbnb ortakları için yaratıcılık en başından beri şirketin merkezinde yer alıyor; kullanıcılarını ve topluluklarını merkezine alan bir şirket ve hizmet yaratan Gebbia ve Chesky, tasarımı şirket olarak kim olduklarını anlatan doğal bir uzantı olarak görüyorlar. Şimdi ise şirket olarak yolculuklarını dünyanın dört bir yanındaki görsel sanatlar, eğlence, müzik ve moda alanlarında çalışan insanlarla iş birliği yaparak sürdürüyorlar.

Tasarım yeni bir perspektif olarak düşünüldüğünde tüm sorunların çözümleri kendisinde yatıyor. Yeni ve yaratıcı cevapların ışığında tasarımı benimseme fırsatı yakalayan liderler de yalnızca işlerin nasıl daha farklı ve etkin olabileceğine dair sorular sormakla kalmıyor, aynı zamanda tasarım ve AR-GE ekibini de bu soruları sormak üzere organizasyon için vazgeçilmez kılarak yetkilendirmiş oluyorlar.

Kullanıcılarını tasarımlarının merkezine koyan Bürotime; ofisleri estetik, fonksiyonel ve özgün çalışma ortamlarına dönüştürüyor. Siz de Bürotime ile yaratıcı iç mekanlar tasarlayabilir ve çalışma ortamınızda organizasyonel başarıyı yakalayabilirsiniz.