2019 yılının Aralık ayında tüm dünyanın gündemine giren COVID-19, hem günlük hayattaki alışkanlıkları hem de iş yaşamını etkilemeye devam ediyor. 7’den 70’e herkes için sosyal mesafe kuralını günlük hayatın temeli haline getiren COVID-19 pandemisi, iş yaşantısını; ofislerden evlere taşıyor. Birçok şirketin home office çalışma sistemine geçtiği bu dönemde verimliliğin nasıl sağlanacağı ve yüz yüze toplantıların en önemli aşamalarından biri olarak kabul edilen beyin fırtınası sürecinin uzaktan çalışma ortamında ne şekilde uygulanacağı, yanıtlanması gereken soruların başında geliyor.
Beyin Fırtınasının Önemi
Beyin fırtınası ya da “brainstorming”, genel olarak konusunda yetkin kişilerin fikir üretme aracı olarak tanımlanıyor. Ancak beyin fırtınasının en belirgin özelliği, sürecin resmi olan bir yaklaşım barındırmaması… Yani beyin fırtınasına katılan herkes sonuca ulaşmak için yaratıcılığını kullanıyor ve aklındaki fikirleri özgürce ortaya koyuyor. Bu durum, çeşitlilik sağlayarak problem çözmede en etkili yolun bulunmasına olanak tanıyor. Hatta ilk etapta çılgınca gelebilecek fikirler, farklı kalıplara girerek en mantıklı yöntemlere dönüşüyor. Katılımcıları normal ve standart düşünme biçimlerinden uzaklaştıran brainstorming, yüz yüze toplantılar gibi uzaktan çalışma ortamında da kullanılabiliyor. Peki, uzaktan çalışma sürecinde brainstorming nasıl yapılıyor?
Uzaktan Çalışma ve Brainstorming
Uzaktan çalışma sistemi kendine özel birçok avantaj sunuyor. Beyin fırtınası toplantılarında daha geniş katılımcı grubuna ulaşmak, bu avantajlardan biri oluyor. Çoğu profesyonel çalışan, yüz yüze toplantılar için yapılması gereken planlamayla karşılaştırıldığında; online toplantıların planlamasının daha az karmaşık olduğunu düşünüyor. Mekandan bağımsız toplanmak, süreci basitleştiren en temel faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Ancak katılımcı listenizi belirlerken, beyin fırtınası oturumunda olmasını istediğiniz rolleri ve uzmanlıkları doğru bir şekilde belirlemeniz ve bu rol ve uzmanlıklara uygun kişilere ulaşmanız gerekiyor. Bunu yaparken iş arkadaşlarınızın ya da konusunda uzman kişilerin tavsiyelerine başvurabilir ve brainstorming grubunda daha fazla çeşitlilik sağlayarak problemlere daha farklı bakış açıları ve özgün çözümler getirebilirsiniz.
Grup Düşüncesi Teorisi
Brainstorming’in problem çözmede getirdiği yeni kazanımlar içerisinde “grup düşüncesi” kavramı önemli bir yer kaplıyor. “Grup düşüncesi teorisi”, temelde bireylerin problem çözerken tek başlarına varacakları sonuçlarla, grup halinde varacakları sonuçların farklı olduğunu ifade ediyor. Çünkü bireyler, fikir üretme aşamasında farklı bakış açılarına sahip diğer bireylerle çalıştığında, çoğu zaman onlarla ortak bir çözüm bulma eğilimi gösteriyor. Uzaktan çalışma sistemine uyarlanan beyin fırtınası sürecinde bahsedilmesi gereken diğer bir kavram ise “yorum düzeyinde teori” oluyor. Yorum düzeyinde teori kavramı, zaman, mekan ya da sosyal olarak bir şeyden uzak kalındığında, o şey hakkında daha soyut düşünmeye başladığınızı ifade ediyor. Soyut düşünme ise; problem çözmede uzmanlığınızı farklı açılardan kullanabilmenize, zihninizin fikir üretme sürecini tetikleyecek hatırlatmalara başvurmasına ve çözüm aradığınız sorununuz için verimli benzetmeler bulabilmenize imkan tanıyor.
Etkili beyin fırtınası oturumları ve verimli toplantılar yapmak için uzaktan çalışma ortamınızın da teşvik edici olması önem taşıyor. Eğer sizler de ofisinizi evinize taşıyarak, verimliliğinizi artırmak ve konforunuzu iyileştirmek istiyorsanız, bürotime home office çözümleri sayfamıza göz atarak; hem estetik hem de işlevsel tasarımlarımız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.